ALKMAAR – Voor de zesde keer werd in de binnenstad van Alkmaar de Alkmaar City Run by night georganiseerd. Los van de wedstrijd moet het evenement een mooie avond opleveren. En dat was gezien de grote opkomst zeker geslaagd.

Met tienduizend deelnemers was de zesde editie van de Alkmaar City Run by night vol. Nadat er bij de Kids Run duizend jongelingen deelnamen, verschenen er bij de 5 en 10 kilometer respectievelijk vier-, en vijfduizend lopers aan de start.

Bij de 5 kilometer kwam Eelke de Jong na 17 minuten en 48 seconden als eerste over de finish. De snelste dame was Daniëlle van Dorth (18 minuten en 53 seconden). De tien kilometer werd door Filmon Tesfu in 32 minuten en 14 seconden uitgelopen en gewonnen. Hierbij was Suzan Nieman (38 minuten en 23 seconden) als eerste dame over de eindstreep. Net zoals de lopers liep de organisatie tevreden rond in de binnenstad. ‘Het is super mooi weer en daarnaast hebben we een recordbedrag opgehaald voor het jeugdsportfonds.’ zei event manager Jeroen Wouda. Rond 20.15 uur werd het bedrag bekend gemaakt, en waar het in de voorgaande jaren rond de 1000 à 1500 euro lag was het tijdens deze editie maar liefst 7942 euro.

Sfeer
Zowel op het parcours als daarbuiten was de sfeer opperbest. De omliggende kroegen zullen daar ook zeker aan hebben bijgedragen, maar met een dj en enthousiaste speakers had de organisatie daar ook zeker aan meegeholpen. ‘We hebben dit jaar ook ‘klim naar de hemel’ op de grote kerk. Dan kunnen mensen naar boven klimmen. Daar staan grote lampen die over de hele stad gaan.’ zei Wouda.

Aangepast parcours
Vanwege werkzaamheden moest de organisatie, Le Champion, het parcours van de 10 kilometer aanpassen. ‘En in onze ogen is het eigenlijk alleen maar leuker geworden.’ vervolgt de event manager.

In de binnenstad was er weer het nodige publiek op het hardloopevenement afgekomen. Zowel bij de start als bij de finish werden de deelnemers luidkeels toegeschreeuwd richting de eindstreep. Waar de één door de aanmoedigingen er een eindsprint uit kon persen was het voor de ander het laatste zetje om over de vermoeidheid heen te stappen en de afstand te voltooien.

Een terecht compliment van Jeroen Wouda ging naar zijn collega organisatoren en de vrijwilligers. In totaal zijn er tweehonderd mensen betrokken bij de Alkmaar City Run by night (professioneel en vrijwillig). ‘Zonder vrijwilligers kunnen wij dit niet, dus wij zijn hen zeker zeer dankbaar.’

10 kilometer:
Heren:
1. Filmon Tesfu (32.14)
2. Pim Molenaar (32.19)
3. Michiel de Ruiter (32.21)

Dames:

1. Suzan Nieman (38.23)
2. Lies Deruddere (39.01)
3. Lisa Stolp (42.15)

5 kilometer:
Heren:
1. Eelke de Jong (17.48)
2. Ivor van Maaren (18.19)
3. Marcel Termes (18.35)

Dames:

1. Daniëlle van Dorth (18.53)
2. Angelique Kuipers (19.11)
3. Laura Keur (19.46)

Kijk voor meer informatie op de website van Alkmaar City Run by night.