EGMOND AAN ZEE - Strandracespecialisten, wegwielrenners, (ex-)profrenners en recreanten komen zaterdag 7 januari weer bij elkaar in Egmond aan Zee voor de meest aansprekende strandrace van het jaar. Sportorganisatie Le Champion is verheugd dat ervaren strandracers als Timothy Dupont, Jasper Ockeloen, Ivar Slik en Tessa Neefjes zijn vastgelegd voor de GP Groot Egmond-Pier-Egmond. De 22e editie heeft ook een primeur: de Nederlands kampioenen op de weg, Pascal Eenkhoorn en Riejanne Markus, gaan de nodige strijd leveren.


Een verrassende naam aan de start bij de geliefde strandrace is de huidige Nederlands kampioen op de weg, Pascal Eenkhoorn. De 27-jarige renner die na dit seizoen Team Jumbo-Visma zal inruilen voor het Belgische Lotto-Dstny, stapt uit zijn comfortzone om de ultieme uitdaging aan te gaan. Kan hij zonder ervaring op het strand meekomen met de experts van het strandracen?

Eén van de renners met veel ervaring op deze discipline is de 32-jarige Jasper Ockeloen. In 2018 won hij de GP Groot Egmond-Pier-Egmond en in 2016 werd hij Europees kampioen op het strand. Hij verkeerd momenteel in bloedvorm: onlangs won hij de Beachrace Noordwijk en tijdens het EK pakte hij een verdienstelijke vierde plaats. Ockeloen neemt het onder anderen op tegen Ivar Slik. Dat Slik uit de voeten kan met lastige ondergronden, bewijst de beroepsgravelracer met zijn zegeviering in juni bij het Unbound Gravel in Amerika. De renner uit Bergen werd in 2019 al eens derde in Egmond aan Zee, in het jaar dat hij ook de EK-titel pakte.

Ook internationaal is de belangstelling voor de wedstrijd aanwezig. De 35-jarige Timothy Dupont is met twee overwinningen, in 2016 en 2019, bij de GP Groot Egmond-Pier-Egmond een bekende van de race. Beide keren won de rappe Belg het van zijn concurrenten in de eindsprint op de Boulevard van Egmond aan Zee. Dat zijn benen in orde zijn, heeft hij twee weken geleden laten zien in het Franse Duinkerke. Hier reed hij tijdens het EK Strandracen naar de tweede plek. Derde eindigde toen de Fransman Samuel Leroux, die 7 januari opnieuw de strijd zal aangaan met Dupont in Egmond. In dit gezelschap zullen ook Salim Kipkemboi uit Kenia en Charles Kagimu uit Uganda mee strijden om de felbegeerde bokaal.

Bij de vrouwen wordt er een prachtige strijd verwacht tussen Tessa Neefjes en Riejanne Markus. Beide dames zijn ervaren op het gebied van strandracen. Neefjes veroverde eerder deze maand de EK-titel op het strand en is tevens titelverdedigster van de GP Groot Egmond-Pier-Egmond. De Nederlands kampioen op de weg, Markus, stond al meerdere keren op het podium bij het Europees kampioenschap strandracen.

Beleef een legendarisch sportweekend


Uniek bij de GP Groot Egmond-Pier-Egmond is dat je als recreant in het wiel kunt rijden van deze grote namen. Inschrijven voor de GP Groot Egmond-Pier-Egmond is nog mogelijk tot en met maandag 26 december via www.gpgrootegmondpieregmond.nl. Na-inschrijven is op de dag alleen nog mogelijk voor de Bike Shop Egmond Jeugd Strandrace voor kinderen tussen de 11 en 15 jaar.

Daags na de GP Groot Egmond-Pier-Egmond vindt een van de zwaarste halve marathons van Nederland plaats, de NN Egmond Halve Marathon. Voor wie de sfeer van dit legendarische sportweekend wil ervaren, maar zelf liever niet wil deelnemen, is van harte welkom om te helpen als vrijwilliger op zaterdag 7 en/of zondag 8 januari. Aanmelden kan via vrijwilligers@lechampion.nl of kijk voor meer informatie op www.lechampion.nl/vrijwilligers-egmond-weekend.