ALKMAAR - Een delegatie van 23 Alkmaarse sporters, coaches en vertegenwoordigers reisde onlangs naar Israël af om daar deel te nemen aan de International Children’s Games in de stad Jeruzalem. Van 29 juli tot en met 3 augustus streden de jonge Alkmaarse sporttalenten in drie takken van sport om het eremetaal.

En met succes; een record aantal van zeven medailles wisten zij mee naar huis te nemen, waaronder tweemaal goud voor de judoka’s Esmée Kroon en Friso Schotanus. Aan schermer Nighel de Jong werd zelfs de Fair Play prijs, de belangrijkste onderscheiding van het toernooi waarvan er slechts één wordt toegekend, overhandigd. Al met al een sportieve prestatie waar de gemeente Alkmaar trots op is. Dit liet wethouder Pieter Dijkman dan ook duidelijk blijken tijdens de huldiging van de sporters, afgelopen 30 augustus, op het stadhuis in Alkmaar.

Elk jaar reist Alkmaar met een delegatie jonge sporters af naar de International Children’s Games, een door het Internationaal Olympisch Comité erkend evenement voor sporters uit vele wereldsteden. Maar liefst 87 landen werden de afgelopen jaren vertegenwoordigd door 411 verschillende steden. Het is ook telkens één van de steden die de organisatie van het evenement op zich neemt. “De stad -in dit geval Jeruzalem- is verantwoordelijk voor de hele organisatie, de deelnemers betalen alleen de reis. In Alkmaar hebben de sporters hier speciale acties voor opgezet en zo de vliegtickets grotendeels door middel van sponsoring kunnen betalen. De gemeente Alkmaar steunt de games en zorgt ervoor dat Alkmaar Sport de organisatie voorafgaand aan en tijdens de reis op zich neemt. Denk hierbij aan het selecteren en begeleiden van sporters en deelnemers en de organisatie van voorbereidende activiteiten. In 2015 was Alkmaar overigens ook zélf de ‘hostcity’ van het evenement, vertelt Pascale de Hoogh, Head of the Delegation van het Alkmaarse Team.

Dit jaar reisde de delegatie, bestaande, 7 judoka’s, 3 schermers, 8 voetbalsters, 3 coaches, de Head of the Delegation en stadsvertegenwoordiger af naar Jeruzalem in Israël. De atleten verbleven daar in het Riminim Shalom hotel. De judoka’s en schermers streden hun competitie in het YMCA Sportcomplex, de voetbalsters op het Kraftsportcomplex. Omdat ook het educatieve gedeelte rondom de ICG belangrijk wordt geacht volgde de delegatie een excursie naar de oude stad Jeruzalem en de Dode Zee.

De resultaten waren boven verwachting. Bij het judo behaalden Esmée Kroon en Friso Schotanus beiden goud in hun gewichtsklasse, Annick Baas en Linda Agterberg wonnen brons. Sam Wanyama won individueel knap een bronzen plak bij het schermen. Ook het team van schermers bestaande uit Nighel de Jong, Patrick Schluman en Sam Wanyama haalde een medaile; zilver, nadat zij in de finale verloren van Jeruzalem. De voetbalsters moesten na ongeslagen de finale te hebben bereikt hun meerdere erkennen in het sterke Israëlische team uit Ra’ana. Isa Bril, Isa Venneker, Sammy Heidsma, Pascale Polonio, Julia Oud, Sandrea Echague, Fenne Blanksma en Imre Meije wonnen zilver.

Als kroon op de sportieve prestaties werd Nighel de Jong tijdens de sluitingsceremonie naar voren geroepen. Hem werd de overkoepelende Fair Play prijs overhandigd. Nighel had tijdens het teamtoernooi zijn uitrusting beschikbaar gesteld aan de schermer van een ander team. Omdat fair play tijdens de ICG hoog in het vaandel staat werd dit gebaar hier zeer gewaardeerd. Wethouder sport Pieter Dijkman nodigde de deelnemers aan de ICG uit op het stadhuis en sprak zijn waardering uit voor hun inzet en resultaten.