ALKMAAR - Een delegatie van Alkmaarse sporters reisde begin dit jaar samen met hun coaches en vertegenwoordigers naar Amerika af om daar deel te nemen aan de International Children’s Games in de stad Lake Placid. Van 6 tot en met 11 januari streden de jonge Alkmaarse sporttalenten in twee schaatsdisicplines om het eremetaal. En met succes; een record aantal van negen medailles wisten zij mee naar huis te nemen, waaronder tweemaal goud voor langebaan schaatser Yannick de Hoogd en eenmaal goud voor langebaan schaatser Paul Groenewoud. Daarnaast reden kunstschaatsters Kaylee Moree en Melissa Hopman beide een personal best. Al met al een sportieve prestatie waar de gemeente Alkmaar trots op is, zoals wethouder Pieter Dijkman liet blijken tijdens de huldiging van de sporters, afgelopen vrijdag op het stadhuis in Alkmaar.

Elk jaar reist Alkmaar met een delegatie jonge sporters af naar de International Children’s Games, een door het Internationaal Olympisch Comité erkend evenement voor sporters uit velesteden uit de hele wereld. Maar liefst 87 landen werden de afgelopen jaren vertegenwoordigd door verschillende steden. Het is ook telkens één van de steden die de organisatie van het evenement op zich neemt. “De stad - in dit geval Lake Placid - is verantwoordelijk voor de hele organisatie, de deelnemers betalen alleen de reis. In Alkmaar hebben de sporters hier speciale acties voor opgezet en zo de vliegtickets grotendeels door middel van sponsoring kunnen betalen. De gemeente Alkmaar steunt de games en zorgt ervoor dat Alkmaar Sport de organisatie voorafgaand aan en tijdens de reis op zich neemt. Denk hierbij aan het selecteren en begeleiden van sporters en deelnemers en de organisatie van voorbereidende activiteiten,” vertelt Pascale de Hoogh, Head of the Delegation van het Alkmaarse Team.

Dit jaar reisde de delegatie, bestaande uit twee kunstschaatsers en zeven langebaanschaatsers, 3 coaches, de Head of the Delegation en stadsvertegenwoordiger af naar Lake Placid in de Verenigingde Staten. De langebaan schaatsers streden hun competitie op de buitenijsbaan, de Olympic Oval. De kunstschaatsers verreden de wedstrijden in het Olympic Center. Omdat ook het educatieve gedeelte rondom de ICG belangrijk wordt geacht, startte de delegatie de reis met een excursie door New York City.

De resultaten waren boven verwachting. Maar liefst 9 medailles werden mee naar huis genomen. Yannick de Hoogd won zowel goud op de 1000m als de 500m als brons op de mass start. Ook Paul Groenewoud nam drie medailles mee naar huis. Hij won goud op de Teamsprint, zilver op de 1000m en brons op de 500m. Joni Bos behaalde zilver op de Teamsprint, Wisse Slendebroek nam de bronzen plak mee op dit onderdeel en Isa van der Veen behaalde een bronzen medaille op de 1000m.

Melissa Hopman en Kaylee Moree schaatsten beiden een personal best bij het kunstschaatsen. Melissa had met haar 4e plaats net geen podiumplek. “Super knap als je ziet welke steden aan dit onderdeel mee deden! Ik ben echt trots op Team Alkmaar en deze prestaties,” besluit een trotse Pascale de Hoogh.

Wethouder sport Pieter Dijkman nodigde de deelnemers aan de ICG uit op het stadhuis en sprak zijn waardering uit voor hun inzet en resultaten.