OUDORP - Walking Football wordt steeds populairder en dat is duidelijk merkbaar in de regio Alkmaar waar zowel Alkmaarsche Boys als Kolping Boys verleden jaar de kick-off namen om deze vorm van sport te introduceren. Waar men voornamelijk op het eigen complex actief is stond er vanmiddag voor het eerst een heuse derby op het programma tussen de twee clubs. Wethouder Pieter Dijkman van de gemeente Alkmaar kwam langs om de aftrap te verrichten.


'Walking Football is de ideale sport voor ouderen om toch een beetje actief bezig te zijn en binding met de door hun geliefde club te behouden. Ik was vorig jaar al eens bij de aftrap bij Alkmaarsche Boys waar een grote groep lekker actief bezig was om daarna met z'n allen wat te drinken, of even bij te kletsen en ik zie dat hier in Oudorp ook.' Wethouder Pieter Dijkman is vol lof over de twee clubs die het Walking Football hebben opgenomen. 'Het sociale aspect is enorm belangrijk. Mensen sporten met elkaar, maar praten elkaar ook bij over allerhande zaken. Er zaten mannen bij die al jaren niet op de club waren geweest, maar juist door dit zich ook weer gaan aanmelden voor bijvoorbeeld vrijwilligerstaken binnen een vereniging. Wij als gemeente Alkmaar juichen dit alleen maar toe.

Bij Kolping Boys is men zelfs het project "De Derde Helft" gestart. Het Walking Football is daar onderdeel van en vanuit de KNVB komt voormalig AZ-prof Eric te Paske wekelijks naar Sportpark De Nollen om een balletje te trappen met de ouderen. 'We zien vanuit de KNVB een positieve ontwikkeling met betrekking tot het Walking Football en deze twee clubs zijn daar een uitstekend voorbeeld van. We hopen dat deze tendens zich voortzet en dat meer clubs het gaan starten. Het geeft heel veel plezier en de mensen voelen weer een binding met hun club'.

Dat beaamt John van den Oord, binnen Kolping Boys een van de initiatiefnemers van "De Derde Helft". 'Dit project gaat niet aleen om Walking Football, want er zijn ook ouderen die niet willen meedoen aan het voetbal, maar toch willen meedoen aan het sociale aspect door middel van een een praatje of iets dergelijks. Wij hebben daarom gemeend om elke woensdagmiddag de kantine open te stellen en nog meer voor deze groep te organiseren. En dat gaat niet alleen om mannen want ook vrouwen zijn van harte welkom. Wekelijks verwelkomen wij zo'n 40-45 personenn die aan allerlei activiteiten meedoen zoals jeu de boules, sjoelen, biljarten, en spelletjes. Of men komt gewoon even langs voor een kopje koffie en een praatje. Aan het begin van het seizoen was het nog even afwachten hoe het zich zou ontwikkelen, maar we zien nu een steeds grotere groep mensen die wekelijks terugkomen.'

En de mannen op het veld? Die maken er met z'n allen een leuke pot van, met soms hier en daar een pijntje, maar vooral heel veel plezier. Kolping Boys wint de derby tegen Alkmaarsche Boys met ruime cijfers al lopen de meningen over de einduitslag na afloop nogal uiteen. Duidelijk is dat die uitslag ook wel het minst belangrijke is op deze middag, en men zich na een warme douche in een gezellig volle kantine nog even vermaakt.

Foto's: DP Sportfotografie