ALKMAAR - Met nog vier wedstrijden te gaan in de vierde divisie heeft koploper Huizen zaterdagmiddag uitstekende zaken gedaan door de topper bij AFC '34 met het kleinst mogelijke verschil te winnen. Een absolute wereldgoal van Sebastian van Kammen bleek beslissend waardoor Huizen uitloopt op de concurrentie en AFC '34 is uitgeschakeld in de titelstrijd.


Lang deden beide ploegen nauwelijks voor elkaar onder. In een echt middenveld-duel had Huizen weliswaar een licht veldoverwicht in de eerste helft, maar veertig minuten lang waren er geen kansen te noteren op het Jan Ory Sportcomplex in Alkmaar. In de laatste vijf minuten drukte Huizen tweemaal aan het venster met een schuiver voorlangs van Adil Haian en een kopbal, na een corner, van Dailey Groenewegen, die net over het doel van Mike Wesselink ging. De grootste kans was even daarvoor echter om zeep geholpen door AFC '34-aanvaller Guillaume Rijssel die één op één kwam tegenover keeper Olivier Pabon, maar de goalie wist te keren.

Na de rust werd het een stuk enerverender. AFC '34 kon zich er op het middenveld iets meer uit voetballen en omdat Huizen er ook de nodige energie inlegde werd het ineens een boeiend schouwspel, waarin de gasten wel het gevaarlijkst voor het doel waren. Timo Vos kon met zijn kopbal net geen medespeler bereiken en het schot van Frank van den Bosch werd nog net op tijd geblokt door Jerry van Sluis. Het doelpunt viel uiteindelijk halverwege de tweede helft en kwam letterlijk uit de lucht vallen, maar was daarmee wel van ongekende schoonheid. Vanaf zo'n dertig meter nam Sebastian van Kammen de bal ineens op zijn slof die met een mooie boog achter de kansloze Wesselink verdween. Het zorgde voor de nodige euforie bij de Huizense ploeg en het ruim mee opgekomen uitpubliek.

De thuisploeg van trainer Thomas Bart raapte zichzelf hierna op en gaf nog even vol gas in de hectische slotfase waarin scheidsrechter Wolff ineens een aantal onnodige gele kaarten tevoorschijn toverde en zowel Gijs Brouwer als Ties Glas dichtbij de gelijkmaker waren, maar hun pogingen op de lijn gekeerd zag worden. Huizen eindigde het duel zelfs met een man minder aangezien Groenewegen in kort tijdsbestek tweemaal geel zag. De verdediger, zaterdag uitblinker in de ploeg van trainer Arnold Klein, zal daardoor geschorst zijn voor de volgende topper van komende zaterdag tegen JOS Watergraafsmeer.

Veel zal het Huizen niet deren, want de ploeg bleef overeind in Alkmaar en aangezien JOS Watergraafsmeer in die andere topper won van Ajax is de voorsprong van de Huizenaren nu vier punten. AFC '34 staat door de nederlaag nu op acht punten en lijkt kansloos voor de titel, maar de Alkmaarders zullen er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen en zichzelf wellicht nog te belonen voor het prima seizoen in de vorm van nacompetitie. AFC '34 speelt volgende weke het uitduel bij middenmoter Swift.

AFC '34 - Huizen 0-1 (0-0)
68. Sebastian van Kammen 0-1

Foto's: DP Sportfotografie