ALKMAAR – In de kantine van korfbalvereniging Celeritas namen vele scheidsrechters uit de regio plaats om aandachtig te luisteren naar eredivisie scheidsrechter Allard Lindhout. Zijn komst betekende de afsluiting van de jaarlijks terugkerende ‘week van de scheidsrechter’.

Bij de scheidsrechtersvereniging Alkmaar zit een gevarieerde groep. Waar de een ervaring heeft met fluiten op Hoofdklasse niveau, is de ander net begonnen of in de vierde klasse actief. Maar op de avond met Allard Lindhout zijn het met name zeer gedreven scheidsrechters die vol aandacht luisteren naar de verhalen van scheidsrechter Lindhout.

De scheidsrechter, die de avond begon met een training, was naar Alkmaar afgereisd om een presentatie te geven. “Het is heel belangrijk om bewust te zijn wat de rol van de scheidsrechter is. Hoe belangrijk en onmisbaar hij is op het veld. Het is zeker goed om deze hartverwarmende mensen een keer in het zonnetje te zetten en extra aandacht te geven” vertelt de dertigjarige leidsman.

De ‘week van de scheidsrechter’ is bedoeld om de scheidsrechters in Nederland extra aandacht te geven. “Gelukkig zijn er bij verenigingen incidenteel momenten dat scheidsrechters aandacht krijgen, en in het zonnetje worden gezet. Maar als je landelijke aandacht wil moet je het groots aanpakken, en dat gebeurd op deze wijze” aldus Lindhout.

Zomaar langskomen, wat filmpjes tonen en weer vertrekken is voor Lindhout niet de manier. Met veel interactie waarin hij in een spelvorm de scheidsrechters ook zelf liet oordelen over bepaalde overtredingen slaagde de man uit Zuid-Holland erin om zijn collega-scheidsrechters te interesseren. “ Ik heb mezelf kritisch neergezet, en openlijk mochten de scheidsrechters op mij reageren.

De boodschap is dat je heel eerlijk naar jezelf moet kijken. Zelfkritisch, daar wordt je beter van” is Lindhout van mening. “Het fluiten vormt je als mens en als persoon. Voor mij was het van onzeker naar zelfverzekerd. Al met al mooie afsluiting van deze belangrijke week voor de scheidsrechters”