ALKMAAR - VV Alkmaar heeft zich op de juiste wijze gerevancheerd voor de 9-0 pandoering die het vorige week leed bij FC Twente. In de laatste wedstrijd van de reguliere competitie werd SC Heerenveen terecht en in een doelpuntrijk en spectaculair duel geklopt (4-3).


De tweede competitiezege van het seizoen was een verdiende voor de ploeg van trainer/coach Corina Dekker want de Alkmaarders waren het gehele duel de betere ploeg. Toch maakte men het na een 3-1 voorsprong nog onnodig spannend door de Friezinnen terug te laten komen. In blessuretijd wist Chantal Schouwstra met een ultieme poging alsnog de drie punten te redden voor de thuisploeg.

De Alkmaarse ploeg had de stevige woorden van Dekker van een week eerder goed ter ore genomen. VV Alkmaar oogde gretig en was ondanks een stevige tegenwind de betere ploeg. De 1-0, gescoord door Natasha Brough na een voorzet van Sanne Koopman was dan ook niet onverdiend. Brough en ook Chimera Ripa kregen hierna nog ieder een kans waarbij keepster Van der Wal ternauwernood kon redden en ook Chantal Schouwstra was dicht bij een treffer met een kopbal die net over ging. VV Alkmaar verzuimde op dat moment al het verschil te maken want vaak zocht men het centrum van de aanval waar de op rechts vrijstaande en hardwerkende Sanne Koopman regelmatig werd overgeslagen. Hierdoor kon het gebeuren dat de gasten vanuit het niets terug kwamen al gebeurde dat met wat geluk. Maudy Stoop kon een bal niet goed uitverdedigen omdat de scheidsrechter in de weg liep waarna deze voor de voeten kwam van Nikée van Dijk. Uit de draai liet zij keepster Mäkelä kansloos.

Na rust betrok de thuisploeg Koopman meer in het spel en de 18-jarige ging prima met die rol om. Een hernieuwde voorsprong kwam er na een uur spelen toen de 17-jarige Emmeke Henschen goed anticipeerde op een snelle ingooi en in de korte hoek raak schoot. De derde goal was uiteindelijk de eerste toen aanvoerster Anna Ruiter de bal inspeelde op Koopman. Met een prachtige steekpass lanceerde zij Ripa die oog in oog met de keepster koelbloedig bleef. De marge van twee leek beslissend, maar omdat de Alkmaarders twijfelden tussen doordrukken of consolideren volgde er nog een spectaculaire slotfase. Na enkele foute keuzes kon eerst Van Dijk en vervolgens Ter Beek opduiken voor Mäkelä en was het in de 88e minuut toch ineens weer gelijk. In blessuretijd wist Schouwstra echter toch de punten te bezorgen bij de ploeg die dat het meest toekwam.

VV Alkmaar - Sc Heerenveen (4-3)
18. Natasha Brough 1-0
34. Nikée van Dijk 1-1
60. Emmeke Henschen 2-1
71. Chimera Ripa 3-1
81. Nikée van Dijk 3-2
88. Williene ter Beek 3-3
90+2. Chantal Schouwstra 4-3


Foto's: DP Sportfotografie