OUDORP – De derby in de 1e klasse van het vrouwenvoetbal tussen Kolping Boys en Alcmaria Victrix stond zondagmiddag bol van de spanning gezien de penibele situatie waarin de teams zich bevinden. Beide ploegen bevinden zich in degradatiegevaar, en Alcmaria Victrix is zelfs al enige weken hekkensluiter. De Alkmaarse vrouwen beseften deze zondag echter al te goed wat hetgeen noodzakelijk was, en boekten een terechte 2-4 overwinning op Sportpark De Nollen.

Twee jaar geleden werden beide verenigingen nog kampioen in hun klasse. Kolping Boys promoveerde toen naar de hoofdklasse, maar degradeerde binnen een jaar terug. Dit seizoen draait het matig en staat de Oudorpse formatie derde van onderen. Alcmaria Victrix wist in die jaren zelfs vier keer te promoveren in vijf jaar tijd, en maakte verleden seizoen zijn debuut in de 1e klasse. Vandaag stonden er totaal nog geen 10 spelers op het veld die toen deel uit maakten van die kampioensteams en daar ligt nu net de essentie van het huidige moeizame seizoen. Zowel Kolping Boys als Alcmaria Victrix hebben namelijk een hoop ervaring en kwaliteit ingeleverd.

Twee voor twaalf
Voor de Alkmaarse ploeg van trainer John van Loenen is het zelfs twee voor twaalf. Met zes punten uit zestien duels stond de ploeg voorafgaand aan het duel op de onderste plaats. Het besef dat er deze dag gewonnen moest worden was echter duidelijk aanwezig want vanaf de eerste balomwenteling was men de betere ploeg op het veld. In de openingsfase kreeg men al goede kansen via o.a. Bo Verhagen en Valerie Fleijsman, maar ontbrak nog het geluk. Dat geluk was er wel na een voorzet van Verhagen en Merel Boots, die Stephanie Pan in haar rug voelde, de bal pardoes in eigen doel schoot. Lang duurde die voorsprong echter niet want na defensief geklungel wist Milenca van Ee de gelijkmaker te produceren.

Wereldgoal
Dankzij een wereldgoal van Valerie Fleijsman ging Alcmaira Victrix toch met een voorsprong de rust in. De jonge aanvalster die tijdens het seizoen over kwam van Jong Reiger Boys zag keepster Nicolle Panis iets te ver voor haar doel staan, en verschalkte haar met een lob van circa dertig meter. Bijna werd het op slag van rust zelfs nog 1-3 toen aanvoerster Lara de Decker van dichtbij de bal naast mikte.

Strohalm
Bij Kolping Boys leek men geschrokken van het matige spel in de eerste helft en trainer Reda Ayou greep dan ook kort na de rust in door Michelle Potter en O17-speelster Kyra Cooks in te brengen. Dit sorteerde effect want de Oudorpse vrouwen kwamen in ieder geval vaker bij de goal. Nadat Cooks binnen de zestien was gevloerd door Demi Visscher was het die andere invalster, Potter, die vanaf elf meter mocht aanleggen en dat feilloos deed. Er beloofde nog een spannend half uur, doch Alcmaria Victrix nam het heft weer in handen en werd daar ook voor beloond. Na een snelle aanval over links wist Verhagen invalster Fabienne Vaalt te bereiken die van dichtbij kon intikken. In die fase hadden de Alkmaarders zo nog maar twee goals kunnen maken als men wat zorgvuldiger was geweest. Nu duurde het tot drie minuten voor tijd tot dat men de laatste strohalm wisten te pakken. Fleijsman deed dat net als in de eerste helft met een wonderschone treffer en bepaalde zo de eindstand op 2-4.

,,Het enige wat telde was winnen, en dat is dank zij een goede teamprestatie gebeurd”, aldus een zeer tevreden John van Loenen. Bij de thuisploeg baalden de speelsters en trainer Reda Ayou zichtbaar na afloop ,,Dit was niet best. Alcmaria speelde met de wil om te winnen terwijl wij vooral tegen ons zelf voetbalden”. Van Loenen onderstreepte die wil om te winnen nog eens: ,,Wij hadden wel degelijk het besef dat het bij verlies voor ons zo goed als klaar was. Door te winnen dragen we de laatste plaats over aan RKDEO al geeft de stand nog steeds een vertekend beeld. We hebben er in ieder geval weer een competitie van gemaakt onderin. Ik baal dat we komend weekend vrij zijn want met dit gevoel wil je door, maar er komen zeker nog wedstrijden aan waarin wij onze punten kunnen gaan pakken”.

VROUWEN ZONDAG 1e KLASSE C

Kolping Boys – Alcmaria Victrix (2-4)

13. Merel Boots (e.d.) 0-1
16. Milenca van Ee 1-1
28. Valerie Fleijsman 1-2
62. Michelle Potter (pen.) 2-2
75. Fabienne Vaalt 2-3
87. Valerie Fleijsman 2-4

Kolping Boys: Panis, Van Linge (62. Meegdes), Leeuwenkamp, Hoogland, Boots (46. Potter), Beute, A. Deckers, Van Kessel, S. Deckers, Van Ee, Nierop (50. Cooks)

Alcmaria Victrix: Plomper, Honselaar, Visscher, Oud, Valk, Braaksma (46. Vaalt), Pan (88. Bruyn), De Decker, Fleijsman, Boon, Verhagen.

Foto’s gemaakt door DP Sportfotografie