BERGEN – Terwijl er spelers van Bergen op de grond zakten of direct de kleedkamer opzochten klonk er een juichkreet uit het Vrone kamp. De bezoekers uit Sint Pancras slaagden er met tien man in om de voorsprong te behouden, 0-1.

Terwijl Vrone klaar staat om de aftrap te nemen wijst doelman Luc van der Laan zijn teamgenoten er op dat er scherp moet worden begonnen. Zijn woorden lijken aan dovemansoren gericht, want nog geen dertig seconden later wordt de bal slordig verspeeld. Dennis Visscher ging op het vijandige doel af maar stuitte op Van der Laan en liet het buitenkansje zo onbenut. Na twintig minuten was het aan de andere kant wel raak. Een vrije trap werd in het zestien meter gebied gebracht en Wout Adams kon bij de tweede paal binnen werken.

Aan Vrone de taak om die voorsprong te behouden. Dat het na ruim een half uur met tien man kwam staan hielp daar niet bij. Aanvaller Dennis Konijn, die eerder geel kreeg wegens commentaar op de leiding, ging een duel aan en werd daarvoor bestraft met zijn tweede gele kaart. Op dat moment ging de ploeg uit Sint Pancras met 0-1 aan de leiding. ‘We kwamen enigszins gelukkig op 0-1 en daarna kregen we rood. Dan weet je dat het lastig wordt’, aldus Wouter Blokdijk. Dat zijn ploeg de overwinning over de streep trok zorgde dan ook voor vreugde. ‘Ik ben nu vooral heel blij met de drie punten. We staan stevig in de middenmoot. Het heeft ook te maken met het mentale gevoel. De winst is heel welkom.’ Zijn collega trainer kon ook een glimlach tonen, maar blij met het resultaat van 98 minuten hard werken was Djordi Hopman zeker niet. ‘Je moet gewoon scoren want we kregen kansen genoeg. Wat we goed hebben gedaan is het veld zo groot mogelijk houden en over de zijkanten spelen’, zei de oefenmeester. ‘Dit is een zure nederlaag.’

Kansen
In het eerste bedrijf kregen beide teams twee kansen, maar in de 0-1 tussenstand kwam voor rust geen score meer. Het treffen tussen Bergen en Vrone werd niet bepaald een spektakel. ‘Voor rust was het tempo te laag’, erkende Hopman. Toch was het met Tim Bloetjes nog akelig dichtbij. Bijna voor leeg doel kreeg Bloetjes de mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde. Aan de andere kant schoot Lex de Jong op doel, maar doelman Jorrit Stoop voorkwam een tweede treffer.

Vasthouden
Met tien man wist Vrone dat er ook verdedigend veel werd gevraagd van de ploeg. Zeker Van der Laan. De doelman was met meerdere reddingen belangrijk voor zijn ploeg en was dwingend in zijn eigen strafschopgebied. Vooral de redding op de inzet van Noah Robles, die naar binnen sneed en in de korte hoek schoot, was een belangrijke. Waar Vrone de voorsprong verdedigde en waar mogelijk zocht naar de bevrijdende tweede treffer, ging Bergen op jacht naar de gelijkmaker. Na 72 minuten besloot Hopman het om te zetten en achterin één op één te spelen. De formatie van Wouter Blokdijk hield echter stand. Ook toen de thuisploeg in de zevende en achtste minuut van de blessuretijd met corners nog wat probeerden. ‘We speelden na rust goed. We hebben zeventig minuten tegen tien man gespeeld dan moet je hem over de streep trekken’, aldus Hopman. ‘Dit is jammer want anders wip je over Vrone heen. Dat de spelers er doodziek van zijn is het positieve, dat we even niet meer gewend waren om te verliezen.’

VV Bergen – Vrone 0-1 (0-1)
21. 0-1 Wout Adams

Rood: 32. Dennis Konijn (Vrone/2x geel)

VV Bergen: Stoop. Schuitmaker, Oldenburg (Lageveen/73), Kraakman, Schouten. Wester (De Herder/46, Grootenhuis/61), Vos, Bloetjes, Vrasdonk. Robles, Visscher.

Vrone: Van der Laan. Leek, Groenenboom, Hand, Loos. Adams, Oudejans, Heiblom (Jessie Zwaan/93). Van Veen (De Wit/81), De Jong (Leijen/77), Konijn.