ALKMAAR - Wat begon als een project van drie weken is uitgegroeid tot een structureel wekelijks aanbod: Elke maandag van 15.30-16.30 uur verzorgt Aaike Verschoor gratis voetbalclinics voor meiden in de voetbalkooien aan de Melis Stokelaan. Het project werd aanvankelijk aangeboden als 'Winter Game' maar sloeg zo aan in de wijk dat de Sportregisseur van Alkmaar Zuid het nu wekelijks gaat organiseren. De deelnemers reageren verheugd.


Het zat aanvankelijk niet mee met de Winter Games in Overdie. Bij de vanuit een landelijke subsidie georganiseerde activiteiten voor jongeren in corona-tijd gooiden extreme regen, sneeuw en ijs telkens weer roet in het eten. Toch bleven de meiden langskomen bij de meidenvoetbalclinics die op de maandagmiddag werden aangeboden. De activiteit werd georganiseerd door de sportregisseur van Alkmaar Zuid, maar werd met name een succes door de sterke samenwerking met o.a. Straatgeluid en MEE & de Weering. "In deze wijk wordt al relatief veel voor jongens georganiseerd, maar voor meiden zagen we nog veel mogelijkheden. Zij weten over het algemeen de weg naar de pleintjes en voetbalkooien wat minder te vinden, daarom leek het ons goed ons hier op te richten." Inmiddels worden de wekelijkse lessen door zo'n 15-20 meiden bezocht, een mix van voetballers en beginners die voornamelijk uit de direct omgeving komen. De lessen worden verzorgd door de Alkmaarse Aaike Verschoor, speelster van het Nederlands zaalvoetbalteam en Sportstars. "Haar leuke lessen hebben zeker bijgedragen aan het succes, evenals de inzet van Zahra, de sociaal cultureel werker in de wijk. Zij heeft de meiden bijna letterlijk 'bij de hand' genomen de wijk in. Mooi om te zien hoe we dit samen konden opzetten," aldus Nikita Rutte, sportregisseur bij Alkmaar Sport.

De dichtstbijzijnde voetbalvereniging die meidenvoetbal aanbiedt, CSV Jong Holland, heeft al aangegeven plek te hebben in het meidenteam voor de meiden die belangstelling hebben. Zij zijn welkom voor een gratis proefles, meerdere meiden hebben al aangegeven daar wel oren naar te hebben.