ALKMAAR – Onder een nieuwe naam en op een nieuwe accommodatie begon afgelopen maandag het voormalig Future Tennis Toernooi. Nu onder de naam van de ITF World Tennis Tour. Tot vorig jaar bij T.V. de Hout, maar ditmaal bij T.C. Alkmaar. Na dag 1 lijkt het opnieuw een succes te worden.

Als de eerste dag een voorbode is voor de resterende zes toernooidagen dan kan het nog weleens een fraai toernooi worden. Ook organisatorisch viel er weinig te klagen. Met een ruimere parkeergelegenheid werd de verbetering ten opzichte van vorig jaar al opgemerkt. Bij T.V. de Hout werd de parkeerplaats gedeeld, terwijl dat nu niet het geval was. ‘Er zijn geen noemenswaardige problemen. Het gaat heerlijk en we hebben geen klachten. Het loopt op rolletjes’, kon toernooidirecteur Roland op de Weegh tevreden vaststellen.

ITF
Tijdens de eerste kwalificatiedag, wat onder zeer zomerse omstandigheden werd afgewerkt, was het wel wat zoeken voor de organisatie, die sinds dit jaar met de ITF te maken heeft. ‘Dat is nieuw dus dan ben je soms zoekende.’ Misschien zoekende, maar moeilijk wordt het geen moment. Op de tennisbanen staan tickets voor het hoofdtoernooi, dat woensdag van start gaat, op het spel. Tickets die dinsdag worden vergeven. Onder meer Dominique Karregat uit Edam en Bente Spee uit Heemstede doorstonden maandag de eerste kwalificatieronde en plaatsten zich zo voor de beslissende ronde waarin er wordt gestreden voor een plek in het hoofdtoernooi.

Tijdens het evenement, dat tot en met zondag 30 juni duurt, bestaat het deelnemersveld uit tennissers die op de wereldranglijst een plek tussen de 450 en 900 bezetten. Veel jonge talenten, maar ook ervaren mensen als bijvoorbeeld Igor Sijsling. De 31-jarige Amsterdammer deed in het verleden mee aan grote toernooien als Wimbledon en de US Open. Nu begint hij woensdag als zevende geplaatste aan het hoofdtoernooi van de ITF Wolrd Tennis Tour. Er komen grote namen, maar ook regionale talenten zoals Dax Donders (Bergen) en Annick Melgers (Heiloo). Beiden ontvingen van de organisatie een wildcard waardoor zij de kwalificatie mochten overslaan. Waar Donders in de eerste ronde op Louis Wessels (als derde geplaatst) stuit, treft Melgers een speelster uit het kwalificatietoernooi. Voor Marc Dijkhuizen, lid van T.C. Alkmaar, begon het toernooi met een overwinning op Tim van der Horst waardoor hij op dinsdag Charles Broom treft. Op diezelfde dag neemt hij het in het dubbelspel, samen met de Braziliaan Eduardo Dischinger, op tegen Karl Friberg en Gustaf Strom uit Zweden.

Waar de kwalificaties op de tweede dag worden afgerond, daar begint het hoofdtoernooi van het dubbelspel. Samen met de Noorse Astrid Wanja Brune Olsen neemt Melgers het op tegen Sai Samhitha Chamarthi (India) en Ani Vangelova (Bulgarije). Voor Donders, die met landgenoot Igor Straatsma dubbelt, wacht een confrontatie met het Australische duo Connor Johnson/Arjun Mehrotra.

Het zijn wedstrijden waar naar kan worden uitgekeken. Zeker na de eerste dag. ‘Hier is toptennis op top banen. Ook de directeur van de KNLTB is erg tevreden’, aldus Op de Weegh. Ook hij blijft lachen. Tevreden kijkt hij naar de wedstrijden. Het genieten is begonnen.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma.