ALKMAAR - Nog een klein, jong mannetje was Maarten Valk toen hij voor het eerst meedeed aan de SportFUN lessen van Sport-Z. Thomas, begeleider van de groep, herinnert het zich nog goed. “Hij kwam met een vriendje mee wat al bij ons sportte, en kwam op ons wat onzeker over.” Maar dat veranderde in de loop der jaren. Maarten stroomde door naar de SportMIXX groep voor de wat oudere kinderen en was in de vakanties ook regelmatig te vinden bij VakantieFUN. Inmiddels is hij 13 jaar en heeft hij aangegeven zijn eigen koers te gaan bevaren. Letterlijk, want hij heeft z’n plekje gevonden bij de nautische jeugdvereniging, het Zeekadetkorps in Alkmaar. Ook zit hij helemaal op zijn plek bij zijn middelbare school, het SvPO in Hoorn. “Het is altijd jammer als je iemand gedag moet zeggen, maar als iemand zo vol zelfvertrouwen voor me staat en helemaal zijn draai heeft weten te vinden dan kan ik alleen maar blij voor hem zijn. Hij heeft ons niet meer nodig!” vult Thomas aan.

SportFUN is het sportprogramma van Sport-Z waar kinderen aan de hand van beweegactiviteiten en spelletjes werken aan aspecten als het opdoen van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Kinderen die hier meedoen vallen vaak, om wat voor reden dan ook, bij andere sportaanbieders buiten de boot. Ze komen elders niet goed mee in de groep en dreigen af te haken omdat het sporten een teleurstelling wordt. Bij Sport-Z wordt gewerkt met professionele begeleiding en kleine groepjes. Er is oog voor ieder kind en ook het groepsproces is een belangrijk aandachtspunt tijdens de lessen.

Kom je in de tienerleeftijd en ben je er aan toe dan is de SportMIXX groep een interessante groep om naar door te stromen. De jongeren in deze groep sporten eens in de twee weken samen en proberen elke keer 2 tot 3 lessen een andere sport uit op een andere sportlocatie in Alkmaar. Gevarieerd dus, met de nadruk op het sociale aspect tijdens de lessen. En voor álle leeftijden is er VakantieFUN, een goed bezocht vakantieprogramma met creatieve en sportieve activiteiten.

Maarten heeft het hele pad bewandeld. “Het was altijd leuk met de mensen die je bij de lessen zag. Er hing een leuke sfeer en na een tijdje werden het echt mijn sportvrienden. Bij sportFUN en vakantieFUN voelde ik me in het begin echt op m’n plek en dat heeft me geholpen om me zekerder te voelen,” vertelt hij. En met dat zelfvertrouwen als bagage op zak vond hij z’n plekje bij het Zeekadetkorps. “Ik heb daar heel veel leuke mensen ontmoet en er een nieuwe vriendengroep bij gekregen. Je leert ontzettend veel over het roeien en zeilen en alles over alle onderwerpen van het varen op zee. Ik zeil nu al bijna zelfstandig en het is ontzettend leuk want je kan er uren mee bezig zijn.” Zowel hier als op de middelbare school heeft hij zijn draai gevonden. “Ik ga naar het SvPO Hoorn, een school met kleine klassen en lange schooldagen waardoor je bijna geen huiswerk hebt.” Na de zomervakantie gaat hij naar de tweede klas.

“Dat je Sport-Z niet meer nodig hebt, en je plek elders hebt gevonden met leuke vrienden en goede schoolresultaten, dat is natuurlijk ideaal. We kunnen wel zeggen dat Maarten hier zelf erg hard aan gewerkt heeft en daardoor doelen heeft behaald die niet voor iedereen weggelegd zijn. Dat we hem moeten laten gaan is dus alleen maar iets om trots op te zijn,” besluit Thomas het verhaal.

Kent u een kind wat nog erg zoekende is? Buiten de boot dreigt te vallen, maar met de juiste begeleiding misschien wel kan floreren? De SportFUN groep sport wekelijks in sportcomplex De Meent in Alkmaar. Hier zijn nog plekken vrij en men kan altijd drie gratis proeflessen volgen. Ook de SportMIXX groep, die op wisselende sportlocaties in Alkmaar sport, heeft nog plek om nieuwe tieners in de groep op te nemen. De lessen starten weer vanaf woensdag 1 september.