ALKMAAR – Na enkele roerige jaren met onder meer AZ, eventuele fusies en het terugtrekken van het zondagelftal wil AFC’34 weer vooruit kijken. Afgelopen maandagavond maakte een nieuw bestuur bekend dat er volgend seizoen toch een eerste team op zondag zal zijn.

Het deed al enige tijd de ronde, maar afgelopen maandagavond werd tijdens de buitengewone ledenvergadering bekend gemaakt dat de zondag 1 ook na dit seizoen blijft bestaan bij AFC’34. “Wij zijn er al een aantal weken mee bezig. Het leek ons, als nieuwe bestuur, geen goed idee om de zondag 1 eruit te halen. Dan lopen spelers weg en lopen we inkomsten mis”, vertelt de nieuwe voorzitter Michel Robert. Naast het nieuws over het vlaggenschip werd ook bekend dat er een nieuw bestuur komt. “Wij hebben andere visie hoe je met AFC’34 verder kan. Het belangrijkste is dat je een vlaggenschip hebt wat op niveau speelt. Het is altijd afwachten of je dat ga redden, maar wij zijn van oorsprong een club dat op niveau speelt.” vervolgde Robert.

Het aanhouden van het eerste zondagteam was ook belangrijk met het oog op de toekomst. “Als je het eerste team terugtrekt dan kan het voortbestaan van de club in twijfel komen”, stelt Robert. Het team zal echter anders worden dan dit seizoen. “Wij zijn een paar weken terug de kleedkamer ingestapt en hebben aangegeven wat we wilden. Iedereen moet voor zichzelf kiezen wat zij willen, als zij zich elders kunnen ontwikkelen, liever niet, maar dan moeten ze dat doen.”

Positief
Met de recente ontwikkeling hoopt Robert samen met de andere bestuursleden naar een mooie toekomst te kunnen werken. “Er is veel gebeurd in de afgelopen jaren, maar de prioriteit moet nu weer liggen bij het voetbal. Daar draait het om”, aldus de oud speler van de club. “Ongeacht in welk team je speel, bij AFC’34 moet het voetbal weer centraal staan.”

Nu het plan concreet is geworden kan het bestuur toewerken naar het volgende seizoen. “Wij zijn ondertussen bezig geweest met eigen jeugdspelers, spelers die blijven en spelers die naar ons willen komen”, zegt Robert die op korte termijn een hoofdtrainer hoopt te kunnen presenteren. Daarnaast zal er een jeugdcoördinator plaatsnemen als assistent-coach. “Dan hebben wij een kwalitatief team dat het niveau van de eerste klasse aan kan.”

Want ondanks dat er financieel het een en ander moet gebeuren wil AFC’34 op een hoog niveau blijven spelen, mede omdat het dan aantrekkelijker wordt voor sponsoren. Maar ook voor het sportieve aspect. “Wij hebben echt de ambitie om zowel met het eerste als met de jeugd op een hoog niveau te spelen.”