ALKMAAR - Op 7 en 8 augustus vertegenwoordigen 4 Alkmaarse jeugdleden van de ARZV Roei, Nederland op de Coupe de la Jeunesse in Linz (Oostenrijk). De Coupe de la Jeunesse is een internationaal roeitoernooi voor junioren, georganiseerd voor 16 Europese landen.


Voor Nederland verschijnen de ARZV-ers in vier verschillende ploegen aan de start: Demi Straathof (JW 4-), Lieve Marees (JW 8+), Auke Kloosterman (JM 4x) en Joost van der Sluis (JM 2x).


Nooit eerder wisten zoveel junioren van de ARZV Roei zich te plaatsen voor deze wedstrijd voor aanstormend talent. De Coupe de la Jeunesse wordt vanaf 1985 georganiseerd, in eerste instantie omdat het WK werd overheerst door (Oost)Duitsland en er voor kleinere roeilanden weinig eer viel te behalen. Inmiddels varen ook andere landen mee om de medailles en wordt het toernooi gezien als officieus EK en als opmaat naar het WK.

Voorafgaande aan de selectie hebben de vier roeiers, ook tijdens de corona lockdown, gedisciplineerd doorgetraind op de roei-ergometer, op kracht getraind en, zodra dit weer mocht, vele kilometers gevaren in de skiff.


Op het NK in april 2021 wisten ze zich in de kijker te roeien en na een lang en zwaar selectie traject wisten ze zich op de kwalificerende wedstrijd aan het eind van het seizoen (de Dutch International Youth Regatta) te plaatsen met hun gecombineerde ploegen. Na hun selectie werd 9 keer in de week getraind, voornamelijk op de Bosbaan in Amsterdam. De 4 roeiers zijn allemaal 17 jaar en kunnen ook volgend jaar nog uitkomen in het junioren veld en hopen dan de stap naar het WK te kunnen maken.


Er reizen vanuit de ARZV Roei ook 2 coaches mee: Neeltje Thoes en Anneloes Russell-van der Zee.

Donderdag 5 augustus reizen de roeiers en hun coaches af naar Linz, waar op een zijtak van de Donau een officiële roeibaan is aangelegd. In 2019 was dit nog het toneel van het WK voor senioren. Alle ploegen starten zowel op zaterdag als op zondag. Ondanks de corona situatie zullen bijna alle landen ploegen afvaardigen. Alleen Engeland zal afwezig zijn vanwege de maatregelen die daar nog gelden voor sporters. De organisatie treft uitgebreide maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen maar omdat de situatie in Oostenrijk gunstig is (groen), is ook publiek onder voorwaarden toegestaan.

De twee jongens en 2 meiden van de ARZV Roei dragen met trots het roeipakje met de oranje leeuw en roeien in plaats van met hun rode Alkmaarse riemen nu met rood-wit-blauwe bladen. Geïnspireerd door de roeiers in Tokyo zullen ze alle trainingsarbeid proberen om te zetten in eremetaal. Leuk om te vermelden is dat van de 12 olympische medaille-winnaars er 6 hun eerste internationale ervaring op de Coupe de la Jeunesse opdeden.