ALKMAAR - Alkmaar en haar omgeving was de afgelopen dagen het veelzijdige decor van de Wandel4daagse Alkmaar van sportorganisatie Le Champion. Deze 16e editie bracht 4.500 deelnemers naar de Kaasstad en liet hen dagelijks, in een klaverblad rondom Alkmaar, het hart van Noord-Holland ontdekken. Wandelaars haalden in totaal een enorm recordbedrag op voor het goede doel ’t Praethuys en KWF, maar liefst: €39.698,50.


Onder toeziend oog van vele toeschouwers deelde burgemeester Schouten vandaag de traditionele zonnebloemen uit aan wandelaars, die dansend over de rode loper de eindstreep op het Waagplein passeerden. Dagelijks werd er over 5 verschillende routes gewandeld, waarbij deelnemers konden kiezen uit 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km.

Le Champion heeft ook dit jaar weer veel vernieuwingen doorgevoerd. Zo kunnen deelnemers zich dit jaar voor het eerst meteen na de finish op zaterdag inschrijven voor de editie van volgend jaar, die plaatsvindt van 11 t/m 14 juni 2025. Deze mogelijkheid is er t/m 30 juni én is tegen het tarief van dit jaar. Daarna sluit deze voorinschrijving en opent de reguliere inschrijving medio november.

Verder stonden de 4daagse Themafeesten voor het eerst op het programma, met dagelijks een ander themafeest, konden deelnemers zich voor het eerst inschrijven voor de 2daagse op woensdag en donderdag én werd de route op vrijdag volledig andersom gewandeld ten opzichte van voorgaande edities.

Routes

De Molen-, bos- en duinenroute op de eerste wandeldag startte nog druilerig, maar uiteindelijk brak het zonnetje door. Dit werd meteen een voorbode voor de overige wandeldagen: prima wandelweer, maar zonder de zonnige temperaturen die de 4daagse gewend is. Alleen donderdag tijdens de Stad van de Zonroute was het zomers.

De Pelgrimsroute op vrijdag was traditioneel gezellig, dankzij de grote groep 2daagse wandelaars die de vrijdag en zaterdag aandoen. De aangepaste route werd positief ontvangen en het bleef lang gezellig op het Canadaplein, dankzij het thema Hollandse Sing-a-long.

Als afsluiting stond vandaag de Alkmaarse waterroute op het programma, waar wandelaars de hele dag omringd waren door water. Niet alleen om hen heen, maar ook vanuit de lucht. De ochtend was nat, maar tijdens de intocht liet de zon zich geregeld zien. Wandelaars liepen via de rode loper op de Mient door het Waaggebouw, waar de kaasdragers en de zonnebloemen klaarstonden voor een onvergetelijke finish op het feestelijke Waagplein.

Groot bedrag gedoneerd aan goede doel ‘t Praethuys en KWF

Sinds 2017 is ’t Praethuys Alkmaar het goede doel van de Wandel4daagse Alkmaar. ’t Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. Wandelaars konden bij inschrijving een donatie doen én via het ‘Wandel tegen Kanker-platform’ van KWF een actiepagina aanmaken, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een bedrag van: € 39.698,50. De cheque werd door Jan Houtenbos, bestuurslid van Le Champion, uitgereikt aan Willem Molenaar, voorzitter van ’t Praethuys en Willemien Jager van KWF.

Inschrijving editie 2025 al geopend

Inschrijven voor de 17eWandel4daagse Alkmaar, die plaatsvindt van 11 t/m 14 juni 2025, kan t/m 30 juni, via www.wandel4daagsealkmaar.nl, tegen het tarief van dit jaar. Daarna sluit de voorinschrijving en opent de reguliere inschrijving medio november. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor routes over 10 – 15 – 20 – 25 en 40 km. Met de nieuwe 10 km, komt de 8,5 km te vervallen. Deze nieuwe afstand start en finisht dagelijks bij de Grote Kerk, behalve op zaterdag dan finishen alle afstanden op het Waagplein.