ALKMAAR – ‘Zoveel publiek hebben we niet eerder gehad’, lacht één van de organisatoren terwijl ze uitkijkt op het bomvolle terras dat grenst aan het centercourt. De toeschouwers zien op de slotdag twee spannende finales. Met Suzan Lamens en Enrico Dalla Valle als winnaars.

Niels Lootsma is logischerwijs teleurgesteld nadat hij de finale in het enkelspel verliest, maar al snel neemt hij de microfoon om de loftrompet af te steken op het werk van de organisatie. De Nederlander complimenteerde hen met wat er in de afgelopen maanden is neergezet. Terecht, want de ITF World Tennis Tour verliep zonder noemenswaardige problemen. Naast de fijne weersomstandigheden valt er over het niveau ook niets te klagen.

Talent
Extra leuk voor de toeschouwers is het als blijkt dat er voldoende talent rondloopt in Nederland. Zo won Niels Lootsma, samen met de Fransman Yanais Laurent, afgelopen zaterdag het dubbelspel bij de mannen. Op de slotdag stond hij ook in de eindstrijd van het enkelspel. Daarin maakten Lootsma er tegen de Enrico Dalla Valle er een spannend en enerverende partij van. Na 2 uur en 17 minuten viel pas de beslissing. Met ruim vijf kwartier nam vooral de eerste set veel tijd in beslag. Tot 6-6 pakten beide spelers om en om een leg, waarbij de elfde leg ruim twintig minuten duurde en vooral toen werd duidelijk hoe gering het krachtsverschil tussen beiden was. Daarna nam Dalla Valle in de dertiende en beslissende set een 1-0 voorsprong. Om vervolgens de tweede set na een klein uur winnend af te sluiten. Een grote juichkreet volgde, want voor de man uit Italië, die komende week in zijn thuisland een Challenger speelt was het zijn eerste toernooizege.

Nederlands succes
Waar er bij de heren een zege was in het dubbelspel en een tweede plek in het enkelspel voor de Nederlanders, daar was het bij de dames andersom. In het dubbelspel bogen Eva Vedder en Stephanie Judith Visser voor Emily Arbuthnott (Verenigd Koninkrijk) en Gabriella Da Silva Fick (Australië), maar op de laatste toernooidag kreeg Suzan Lamens de handen op elkaar. Na anderhalf uur mocht ze het uitschreeuwen van geluk. ‘Ik ben nog steeds een beetje nerveus. De adrenaline zit nog onder in mijn buik’, lachte de vrouw uit Berkel en Rodenrijs. ‘Na afloop overheerste de opluchting.’ Temeer omdat er momenten in de partij waren waar het minder liep. ‘Op die momenten raakte ik extra nerveus. Hoe ik dat dan omdraai? In mezelf praten en tot tien tellen.’

Komende week maakt ze haar opwachting in het Future toernooi in Den Haag, maar eerst kan ze genieten van het succes wat toch wel verrassend genoemd mag worden. Nooit eerder wist een deelnemer die in de kwalificaties moest beginnen de eindstrijd te halen en die ook te winnen. Wat het extra knap maakte is dat Lamens geen enkele set verloor. Het gaf een boost. Voor haar vertrouwen, maar ook zeker voor de ITF World Tennis Tour. Zoals ieder jaar wordt er een hoog niveau gehaald. Dat, in combinatie met de gepassioneerde inzet van de organisatie, belooft veel richting de volgende editie. Hoe dan ook werd er in de afgelopen week wederom een succes geschreven.