HEERHUGOWAARD - Emiel van Tongerlo en Dieuwertje Bax hebben woensdagavond op overtuigende wijze de Stad van de Zon Triathlon in Heerhugowaard weten te winnen. Het door DTC georganiseerde evenement was de eerste wedstrijd in het Triathlon Sprint Circuit, met later nog wedstrijden in Oudkarspel, Nieuw Niedorp en Anna Paulowna en tevens de eerste sinds 2019 nadat de vorige edities vanwege de coronapandemie niet konden doorgaan.


Onder prima omstandigheden doken de deelnemers woensdag het water in van het Strand van Luna voor de 1/8e triathlon van Heerhugowaard over pakweg 500 meter zwemmen, 22 kilometer fietsen en iets meer dan 5 kilometer hardlopen. Voor het eerst deden er dit jaar ook drie paralympiërs mee, waaronder de Heerhugowaardse Margret IJdema die het fietsen per handbike deed en gewheelerd de laatste afstand. IJdem die kort geleden nog aan internationale wedstrijden meedeed in ondermeer Japan genoot zichtbaar in haar eigen regio. "Het was heel gaaf om hier eens mee te doen met veel familie, vrienden en bekenden langs de kant die je aanmoedigen. Daarnaast is de organisatie hier prima op orde op een mooi, snel parcours".

Bij de herenwedstrijd won Emiel van Tongerlo de Stad van de Zon Triathlon voor de vierde keer. Dit deed hij namelijk al eerder in 2015, 2016 en 2017. In de twee jaren die daarop volgden was Tristan Olij de snelste in Heerhugowaard, maar die ontbrak woensdagavond. Van Tongerlo zat er direct al lekker in. "Het zwemmen, niet mijn beste onderdeel, ging best redelijk. Bij het fietsen wist ik al vrij snel afstand te nemen en volgens mij heb ik dat alleen maar uitgebouwd". Van Tongerlo's clubgenoot René Hoep volgde op ruime afstand als tweede, voor Erik Brandsma. "Ik kom hier graag", aldus Van Tongerlo. "Het parcours is lekker snel en ligt mij goed".

Het parcours lijkt ook op het lijf geschreven voor Dieuwertje Bax, want die wist bij haar eerste deelname in Heerhugowaard met overmacht te zegevieren. De in Schagen woonachtige Bax was met name tijdens het lopen superieur waar bij het fietsen de Helderse Selina Schouwenaar nog redelijk in de buurt wist te blijven. "Hardlopen is echt mijn sterkste onderdeel, en ik merkte al snel dat ik afstand nam". Ondanks de focus op de wedstrijd genoot Bax ook van het publiek langs de kant. "Ik heb in de afgelopen twee jaar ook wel wat wedstrijden gedaan, maar het is zoveel fijner dat er weer publiek bij is." Gedragen door dat publiek snelde Bax dan ook overtuigend naar de eerste plaats voor de nummers twee en drie, Kim Groeneveld en de al genoemde Schouwenaar.

De volgende triathlon in het Van der Voort Sprintcircuit is op 15 juni in Oudkarspel. Daarna volgen nog de wedstrijden in Nieuwe Niedorp (6 juli) en Anna Paulowna (20 augustus)

Foto's: DP Sportfotografie