PORTO - Driebander Sam van Etten heeft tijdens de World Cup in het Portugese Porto het hoofdtoernooi net niet gehaald. In de kwalificatie leek hij op weg naar de finaleronde, maar tegen de Turk Berkay Karakurt kwam de Schermerhorner totaal niet in zijn spel. Toch was hij uiteindelijk tevreden met het behalen van de kwalificatieronde. 'Meer zat er dit toernooi helaas niet in,'' aldus Van Etten.


De 40-9 zege van Karakurt, die onlangs tijdens het laatste Europees kampioenschap de tweede plaats behaalde, was uiteindelijk goed voor de winst in de poule. Weliswaar had de Turk evenveel punten als Van Etten en de Koreaan Son, maar het moyenne van Karakurt was met 1.875 veel beter dan dat van zijn opponenten.

Goede moed

Voor het beslissende duel met Karakurt was Van Etten nog vol goede moed. Donderdag had hij zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de kwalificatieronde van een World Cup door zeges op de ervaren Turken Turgay Orak (30-24) en Manolis Minaoglu (30-14). Tegen de laatste maakte hij bovendien indruk met een serie van 10.

Een dag later zette de jonge Noordhollander zijn zegereeks voort met winst op zijn trainingsmaatje van afgelopen zomer, de Koreaan Jun Hyuk Son. De Koreaan startte weliswaar met een serie van 9, maar Van Etten raakte er niet door van slag. Nog voor de break zette hij zijn achterstand om in een voorsprong dankzij series van 4, 5 en 11 (!). Hij won de partij uiteindelijk met 40-35.

Puntendeling

Omdat Karakurt zijn partij tegen Son met 40-20 verloor, had Van Etten zelfs aan een puntendeling voldoende om de laatste 32 te halen. Maar in de beslissende partij slaagde Schermerhorner er geen moment in het Karakurt moeilijk te maken. 'Karakurt speelde fantastisch. Dertien beurten komt niet vaak voor, zeker niet als je onder druk staat. Maar hij deed het toch maar,' aldus een berustende Van Etten.

De Turk maakte serie na serie (9, 2x 6 en 2 x 4), terwijl Van Etten niet verder kwam dan een paar puntjes. Hij kon het hoge niveau van de vorige drie partijen niet vasthouden. 'Natuurlijk wilde ik het hoofdtoernooi halen, maar het zat er gewoon niet in. Karakurt strafte al mijn fouten af en zo'n grote nederlaag zegt genoeg'.

Na de zomer krijgt Van Etten tijdens de World Cups van Veghel, Seoul en Sharm El Sheikh de kans om de opgaande lijn van het afgelopen seizoen verder voort te zetten.