ROSMALEN - Driebander Sam van Etten heeft zich tijdens de Grand Prix in Rosmalen met een fraaie tweede plaats in de kijker gespeeld. De biljarter uit Schermerhorn verloor de eindstrijd van de ongenaakbare Barry van Beers (28-40), maar schakelde op weg naar de finale toppers als Erwin Kivits, Jeffrey Jorissen en Frans van Schaik uit. Door zijn prestatie plaatst Van Etten zich vrijwel zeker voor de Masters, het nationaal kampioenschap.


Sam van Etten maakte in De Hazelaar in Rosmalen indruk met zijn goede spel. Hij speelde geconcentreerd, maakte weinig fouten en realiseerde fraaie moyennes. De jonge Noordhollander speelde zijn zeven partijen vol overtuiging en met succes.

Hoofdtoernooi

Vrijdag nam Van Etten het in de poule op tegen Charles Mekes en Reinier Burgemeester die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi hadden geplaatst. Met een 40-25 zege op Mekes en 40-21 op Burgemeester kwam plaatsing voor de knock-out-fase niet in gevaar. Daar kon zelfs een kleine nederlaag tegen Kay de Zwart (38-40) niets aan afdoen.

In de knock-out-fase trof de Schermerhorner in de 1/8e finale Erwin Kivits. Vorig jaar verloor Van Etten in Rosmalen van Kivits, waardoor hij plaatsing voor het nationaal kampioenschap verspeelde. Dit keer maakt de man uit Mierlo met 40-33 geen kans.

Datzelfde gold voor Jeffrey Jorissen, de nummer drie van Nederland, in de kwartfinale. Jorissen zag voor de break zijn hoop op een volgende ronde al in rook opgaan. Van Etten startte uitstekend, leidde halverwege met 21-5 en maakte de partij uit op 40-12. 'Ik zat in een goede flow', erkende Van Etten na afloop. Zijn moyenne van 1,666 bewees dat.

In de halve finale nam Van Etten het op tegen good old Frans van Schaik. De Hoofddorper kon lang in het kielzog van Van Etten mee, maakte zelfs een serie van 11, maar verloor de partij met 40-36. Daarmee plaatste de 26-jarige Noordhollander zich voor de eerste keer in zijn carrière voor de finale van een GP.

Van Beers

In die eindstrijd bleek Barry van Beers uit Rijsbergen een onneembare vesting. Van Beers speelde vooral in de beginfase sterk en leidde halverwege met 4-22. Hoewel Van Etten goed terugkwam slaagde hij er niet in het gat te overbruggen. 'Van Beers maakte in het begin alles en liet voor mij niets liggen. Ik kreeg geen mogelijkheid om in zijn spoor te blijven,' aldus Van Etten.

Ondanks zijn tweede plaats was Van Etten dik tevreden met het resultaat. 'Hier had ik vooraf voor getekend,' concludeerde hij. De komende weken hoopt hij zijn goed vorm vast te houden in de playoffs van de competitie en de eindstrijd om de nationale beker. Van Etten sluit zijn seizoen eind juni af tijdens de World Cup in Porto.