SCHERMERHORN - Slechts één punt kwam driebander Sam van Etten uit Schermerhorn tekort om zich te plaatsen bij de beste 32 van de World Cup in Colombia. Een gelijkspel tegen de Spanjaard Sergio Jimenez was – bleek achteraf – voldoende voor de poulewinst, maar in de nabeurt miste hij de gelijkmaker. Daarna ging poulezege uiteindelijk naar de Turk Kiraz, die een wedstrijd erna tegen Van Etten kansloos was.

Van Etten speelde in Colombia, ondanks zijn 27 jaar, als een routinier met veel zelfvertrouwen. Zowel in zijn partij tegen Jimenez, zijn kopman en teamgenoot bij het eredivisieteam van STZ Zundert, als tegen Tolgahan Kiraz, bracht een ruime achterstand hem niet van zijn stuk. Met een aantal ijzersterke series bracht hij in beide partijen de spanning terug.

Tegen de 39-jarige Spanjaard Jimenez leidde dat uiteindelijk niet tot de winst, al was Van Etten er heel dichtbij. Met twee series van 5 en twee series van 4 boog de Noordhollander de 26-17 achterstand om in een 37-32 voorsprong. Toch slaagde Jimenez erin om de eindstreep als eerste te halen. Van Etten kreeg in de nabeurt de mogelijkheid om langszij te komen, maar op 40-39 miste hij de beslissende carambole op een paar millimeter.

Tegen de Turk Tolgahan Kiraz, de nummer 21 van de wereldranglijst, was Van Etten wel tegen de druk bestand. Ook in deze partij keek hij bij de break tegen een achterstand aan (15-21), maar die werkte hij in de eerste twee beurten na de pauze weg met series van 3 en 9. Kiraz stond erbij en keek ernaar en gaf zich gewonnen toen Van Etten even later nogmaals een serie van 6 maakte. Met 40-30 ging de partij naar de biljarter uit Schermerhorn.

In de beslissende derde partij tegen Jimenez steeg Kiraz boven zichzelf uit (40-19). Met een serie van 17 (!) en een moyenne van 2.667 (40 in 15) eindigde hij voor Van Etten en Jimenez als poulewinnaar. Van Etten kwam op moyenne (1.462) uiteindelijk net tekort ten opzichte van Kiraz (1.627) om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen.

'Jammer dat ik die laatste carambole tegen Jimenez miste,' aldus Van Etten. 'Onder tijdsdruk maakte ik in de voorlaatste beurt een verkeerde keuze. Tegen Kirez heb ik echter laten zien dat heel dicht tegen de top aan zit. Er zit in de toekomst nog meer in en dat hoop ik bij de volgende World Cups te laten zien.'