ALKMAAR - 'Ik had dit vooraf totaal niet verwacht', sprak Robert van der Velde, tennisleraar van LTC De Zes Wielen, na afloop van zijn tweede gewonnen finale van de achttiende editie van het Victorie Open. De 40-jarige was de gevierde man bij zijn eigen club en was daar uiteraard meer dan content mee. 'Ik draai toch al wat jaartjes mee, maar dit is wel even lekker voor het vertrouwen het moraal.'

De ervaren Van der Velde doelde op het feit dat hij gedurende het laatste jaar, mede door een armblessure, niet al teveel wedstrijden had gespeeld, maar uitgerekend bij het zeer geslaagde toernooi bij zijn eigen club stond hij er weer. 'Het ging deze week zeker niet makkelijk, maar ik heb vandaag twee lekkere finales gespeeld'

In de HE4 was Van der Velde te sterk voor Rens Langedijk die zich gedurende de week met verrassend solide spel een plek in de finale wist te verschaffen. De 31-jarige Alkmaarder wist op donderdagavond in de mooiste partij van de week in drie sets van de als eerste geplaatste Mischa Wijnker af te rekenen. Hiermee toonde hij opnieuw zijn goede vorm gedurende deze zomer want Langedijk wist een maand eerder ook al het Oudorp Open te winnen, en dat is op zich knap voor iemand die zich voornamelijk gedurende de zomermaanden bezig houdt met tennis.

Tijdens de finale tegen Van der Velde was echter al snel aan de lichaamstaal te zien dat het er deze keer niet in zat. Hoewel hij zijn tegenstander enkele wist te passeren met mooie slagen van zijn dubbelhanidige fore- en backhand, maakte de meest ervarene van de twee simpelweg minder fouten en wist de partij dan ook met 7-5 en 6-2 te winnen. 'Zonde, maar Robert was sterker vandaag en ik heb misschien wel iets teveel krachten verspeeld op en buiten de baan', aldus Langedijk die ook genoot van de gezelligheid gedurende het negendaagse evenement.

Meer dan tennis
Die gezelligheid is voor het toernooi minstens net zo belangrijk als het sportieve gedeelte. 'Victorie Open is veel meer dan tennis alleen', zo verklaart toernooileider Jamilla Ladoex de Fretes. 'Elke dag was het hier volle bak en mensen komen hier voor het tennis, maar ook voor de entertainment, muziek, een topfeestavond, lekker eten en het sociale gebeuren. Dat is de kracht van dit toernooi en dat willen wij blijven continueren.' Ook dit jaar was het toernooi ondanks enkele zeer hete dagen weer zeer geslaagd te noemen. Meer dan 400 deelnemers speelden 326 wedstrijden in negen dagen. De animo voor het toernooi is zelfs zo groot dat er een zestigtal spelers werden uitgeloot.

Ondertussen wint Van der Velde ook zijn partij in het HD4. Samen met Pascal Kabalt zegeviert hij overtuigend tegen Jacco Huisman en Mischa Wijnker (6-3, 6-2). Een categorie hoger, in de HD3, gaat de winst naar Robbert Hoekstra en Roy Kruijer, beiden uitkomend voor TV Oudorp. Tijdens zijn slotwoord weet Hoekstra echter ook dat er maar één man is die de credits echt verdiend en roept hij tweevoudig winnaar Van der Velde naar voren. 'Dit is jouw huis en jouw podium, en als je hier twee keer zegeviert dan ben je de grote winnaar van dit toernooi.' Van der Velde, zichtbaar trots, neemt vervolgens de microfoon ter hand om met name de toernooicommissie, alle vrijwilligers, en het publiek te bedanken voor deze zeer geslaagde achttiende editie en uit te kijken naar het volgende jaar.

In de hoogste vrouwencategorie, de DE4, gaat de winst naar Yara Kessens, terwijl de DD3 wordt gewonnen door Jessica Bakker en Caroline Terstal. In het gemengd dubbel (GD4) zijn het Johan en Eveline van der Sluijs die de winst opeisen.

Kijk hier voor alle winnaars in de diverse categorieën
Kijk hier voor de Facebook-pagina van Victorie Open Alkmaar
Foto's: DP Sportfotografie