ALKMAAR - Alkmaarsche Boys is na negen jaar weer terug in de vierde klasse. In de eerste ronde van de nacompetitie verloor de ploeg van trainer Mats Blokdijk op eigen veld met 2-3 van vierdeklasser Sporting Krommenie. Voor Alkmaarsche Boys is het de tweede degradatie op rij nadat het daarvoor drie seizoenen in de tweede klasse uitkwam.

De vrije val van de historische club is een hard gelag voor de vereniging. Zo sprak trainer Blokdijk voorafgaand aan het duel al. ' Mochten we degraderen is de aantrekkingskracht een stuk minder. Die druk die is er en die voel ik ook. Daar moet je niet voor weglopen. Die voelen we allemaal. Het bestuur, de spelers en de staf. Daarom doen Jordy Piek en Kevin Duiveman ook mee, de echte boys jongens. Zij spelen normaal in het derde. De bereidheid van jongens uit het derde elftal tekent de binding en saamhorigheid.’

Ondanks dat de selectie aan het begin van het seizoen een nieuwe impuls kreeg met bijna een heel elftal nieuwe spelers bleek die binding en saamhorigheid er niet bij iedereen te zijn en werd er nooit echt een team gesmeed. Ook in de thuiswedstrijd tegen Sporting Krommenie waar nochtans veel op het spel stond leken enkele spelers weer vooral voor zichzelf te voetballen en het clubbelang niet in acht te nemen.

Dat er een hoop spanning zat op de wedstrijd was duidelijk te zien aan het spel want de eerste helft was vooral heel rommelig met weinig kansen. Alkmaarsche Boys gaf niet veel weg. Keeper Bellekom moest twee keer in actie komen bij een schot in de korte hoek van Pirovano en een kopbal van Gielen. De thuisploeg creëerde echter ook niet veel doordat de passing vanuit het middenveld ontbrak. Schoten uit de tweede lijn van Rijssel en Kooge waren dan ook de enige wapenfeiten.

Met het inbrengen van Sammy Kooti-Arab leek de ploeg aanvallend sterker geworden, maar na een kort offensief van de thuisploeg waren het de gasten uit Krommenie die toesloegen. De net ingevallen Schoonheijt wist vanaf links voor te geven en Kevin de Wit had de bal voor het intikken. Een tweede domper volgde snel toen Ronald Gouwentak een overtreding maakte op Pirovano en opnieuw de Wit vanaf elf meter raak schoot. Blokdijk probeerde de bakens nog te verzetten door Keskin en Bejaoui in te brengen, maar deze stonden koud in het veld toen Levent Unlu van afstand uithaalde en de wedstrijd definitief besliste.

Nu sloegen ook de frustraties toe bij de thuisploeg en Daniel Mullen zag na een opzichtige en domme overtreding terecht rood van de uitstekend leidende scheidsrechter Reijnen. In de uiterste slotfase werd het toch nog even spannend. Guillaume Rijssel scoorde in kort tijdsbestek twee maal, waarvan de laatste uit een strafschop en Jeffaien Grootfaam had zelfs nog de 3-3 op zijn schoen, maar mikte naast waarna de degradatie een feit was voor de Alkmaarders. Het is zelfs de vraag of men komend seizoen nog wel gaat uitkomen in de 4e klasse want door de degradatie lijken vele spelers eieren voor hun geld te kiezen en te verkassen naar een andere club. 'Aan het einde van de week weten we meer, maar de overschrijvingsperiode kan wel eens heel ongunstig uitpakken voor de club', aldus Blokdijk

Sporting Krommenie mag waarschijnlijk in een finale, op neutraal terrein, tegen Ilpendam uitmaken wie zich volgend jaar derdeklasser mag noemen al is dat nog onduidelijk vanwege het terugtrekken van een aantal teams.

Alkmaarsche Boys - Sporting Krommenie 2-3 (0-0)
55. Kevin de Wit 0-1
61. Kevin de Wit (pen.) 0-2
70. Levent Unlu 0-3
89. Guillaume Rijssel 1-3
90+1. Guillaume Rijssel (pen.) 2-3

Alkmaarsche Boys: Bellekom, Koeleman, Duiveman, Piek, Grootfaam, Gouwentak (63. Bejaoui), Boon (46. Kooti Arab), Kooge, Rijssel, Ait-Kassi (63. Keskin), Mullen.

Sporting Krommenie: Mooi, Groot, Gielen (46. Schoonheijt), Winter, Graaf, Mirck, Pirovano, Opdam (71. Hakvoort), Meijns, Unlu, De Wit (78. Krook).

Scheidsrechter: Dhr. J.W. Reijnen

Rood: Mullen (Alkmaarsche Boys)
Geel: Koeleman (Alkmaarsche Boys), Groot (Sporting Krommenie)

Foto's: DP Sportfotografie