ALKMAAR - In het AFAS Stadion vond afgelopen zondagmiddag de tweede editie van Trap voor Trap plaats. Trap voor Trap is een unieke sportieve uitdaging waarbij 365 deelnemers de trappen van het stadion trotseerden om daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor kinderen met een spierziekte. Onder andere Ron Vlaar, al jaren ambassadeur van spieren voor Spieren, en AZ-speler Sam Beukema waren van de partij. Ook onze eigen redacteur Paul van der Molen ging de uitdaging aan.


In Nederland leven ongeveer 20.000 kinderen met een spierziekte. Spieren voor Spieren zet alles op alles om spierziekten bij kinderen te verslaan. De stichting is ambitieus. Het kost heel veel geld en inspanning om kennis en kracht te bundelen en het mogelijk te maken dat kinderen met een spierziekte sneller een goede diagnose en behandeling krijgen.

In samenwerking met AZ organiseerde Spieren voor Spieren voor de tweede keer de unieke Trap voor Trap-challenge. Na de eerste editie in 2021 vond 25 september ook de tweede editie plaats. Een jaar eerder leverde de actie ruim €56.000,- op. Bij de challenge leggen teams en individuelen een uitdagend parcours af door het gehele AFAS Stadion. Naast de vele trappen mogen deelnemers ook in ruimtes zoals de kleedkamers en de persruimte.

Minke Booij, directeur van de Stichting Spieren voor Spieren was enorm content met de 365 deelnemers aan de tweede editie van het evenement Trap voor Trap in het AFAS-stadion. “Zoveel deelnemers die hun gezonde spieren inzetten voor kinderen met een spierziekte, dat is natuurlijk geweldig. Onze droom blijft dat wij alle spierziektes ooit kunnen verslaan”, zo wist de oud-hockeyinternational te melden.

Vlaar en Beukema
Naast voormalig prof en huidig AZ-jeugdtrainer Ron Vlaar is Sam Beukema dit jaar één van de gezichten van Spieren voor Spieren. De AZ-speler loopt vanwege een lichte blessure, opgelopen in de wedstrijd tegen Ajax, niet het gehele parcours, maar is vooral een morele steun voor zijn team. “Ik vind het vooral geweldig dat er zoveel kinderen meelopen die allen even enthousiast de trappen op en af gaan. Voor mij is het een eer om hier deel van uit te maken”. Vlaar gaat even later met zijn team van start en legt zelf de zwaarste van de drie verschillende routes af.

Onder de deelnemers zijn ook enkele bedrijventeams waaronder een groep van bouwbedrijf Van Wijnen. Gemotiveerd door Gijs Stuifbergen uit Schagen, wiens dochter Nina een zeldzame spierziekte heeft, lopen vele collega’s de challenge en mag het bedrijf na afloop een mooi cheque overhandigen aan de stichting.

Pittig zwaar
Ondertussen gaan de laatste groepen van start waaronder XYTO Media-redacteur Paul van der Molen. De 54-jarige Heerhugowaarder viel in de afgelopen negen maanden 35 kilo af en ziet de Trap voor Trap-challenge tevens als een uitdaging voor zichzelf, maar doet het bovenal voor het goede doel. “Ik ken Ron Vlaar al ruim twintig jaar uit de tijd dat ik zelf nog verslagen schreef voor de AZ Jeugdopleiding en heb groot respect voor zijn voetballoopbaan, maar ook wat hij daarbuiten doet voor Spieren voor Spieren. Daarnaast ben ik al meer dan 40 jaar AZ-supporter en wat is er mooier dan door je eigen stadion te lopen en daarmee een steentje bij te dragen aan deze geweldige actie.”

Bij Van der Molen ging eind vorig jaar de knop om en sindsdien beweegt hij dagelijks vijf kwartier en is zijn voedingspatroon om. “Ik loop bij een personal trainster en wandel en fiets dagelijks, maar dit is toch even wat anders hoor. Ik ben ook nog lang niet op mijn streefgewicht, maar ik ben blij en trots dat ik dit gedaan heb, al was het pittig zwaar. Ik ging voor de zwaarste van de drie routes, maar na de eerste vier trappen waren mijn kuiten al volledig opgeblazen. Uiteindelijk ben ik omgeschakeld naar de minder zware route en kwam ik wel weer door de verzuring en vermoeidheid heen”, aldus de Heerhugowaarder na afloop

“Ik ga de spierpijn nog wel een paar dagen voelen ben ik bang voor. Toch ben ik dankbaar aan iedereen die mij gesteund en gesponsord heeft om deze uitdaging aan te gaan. Ik ging voor een bedrag van €500,- om op te halen, maar dat is bijna €800,- geworden. En de teller loopt nog tot 9 oktober. Mijn vriendin Diane, net als ik ook actief als sportfotografe, heeft vele foto’s gemaakt van het evenement en deze online gezet. Van foto’s die besteld worden gaat de opbrengst ook naar Spieren voor Spieren.

Recordbedrag
Na afloop zien alle deelnemers dat de organisatie een cheque van ruim €78.000 euro krijgt overhandigd en dat is dus ruim meer dan een jaar eerder. Minke Booij is dan ook verguld na afloop: “Dit is te mooi om waar te zijn. Hiermee kunnen we zoveel doen om spierziektes te verslaan. Als organisatie zijn wij trots op een ieder die dit heeft mogelijk gemaakt en dan vooral op de vele deelnemers die zich vandaag hebben ingezet”.

Foto's: DP Sportfotografie