ALKMAAR - De afgelopen maanden heeft TPC Daalmeer verdere stappen gezet in de duurzaamheid van de tennis en padelvereniging. In 2015 bij de nieuwbouw van het pand werd al volledig rekening gehouden met duurzaamheid. Er werden 104 zonnepanelen op het dak geplaatst, het pand werd voorzien van een warmte terugwin systeem en de kantine en de tennishal werden voorzien van LED verlichting. Bij de aanleg van de padelbanen in 2016 werd er voor de verlichting van deze banen ook voor LED verlichting gekozen. Nog geen 2 weken geleden opende het project DaalmeerZon, een coöperatie die het dak van de tennishal huurt en hier nog eens 300 zonnepanelen op gelegd heeft. Deze zonnepanelen worden gebruikt voor de postcoderoos in de omgeving. Zo kunnen omwonenden van het tennis en padelcentrum gebruik maken van deze zonne-energie. Deze week zet TPC Daalmeer de laatste stap naar volledige duurzaamheid en werd de buitenverlichting op de tennisbanen omgebouwd naar LED Verlichting.

De firma SPORT Technologies heeft deze week in opdracht van TPClub Daalmeer en Energie Estafette het tennispark voorzien van energiezuinige LICHT2 LED armaturen.

De bestaande armaturen van 2200 Watt zijn vervangen door 1000 Watt LED. Met deze investering bespaart de tennisvereniging ruim 12.000 kWh per jaar wat neerkomt op gemiddeld 55% besparing op de energiekosten. De lichte armaturen van slechts 15 kilo werden geïnstalleerd door het eigen installatieteam met klimmers van SPORT Technologies. Door de hoge lumen output zijn de armaturen afgesteld op 70% waarbij nog steeds wordt voldaan aan de KNLTB eisen. Daarnaast zijn de banen beter verlicht geworden doordat de LED armaturen meer licht en gerichter licht geven. Het licht lijkt meer op daglicht waardoor de spelers ’s avonds beter zicht hebben op de bal.

Volgens Voorzitter Eric de Lange is TPC Daalmeer hiermee de duurzaamste tennisvereniging in de regio. Iets om trots op te zijn, waarbij we wederom laten zien dat we als vereniging een voorbeeldfunctie hebben. We zijn dan ook blij dat we deze duurzame weg zijn ingeslagen.

Het lukt ons helaas net niet om 100% energie neutraal te zijn, maar wellicht dat we dat in de toekomst met een extra investering in nog meer zonnepanelen nog gaan realiseren. Voor het moment zijn we zo duurzaam mogelijk en zijn we trots op de groei die we als vereniging doormaken, en past deze duurzaamheid zeer goed bij ons sociale karakter, aldus Eric de Lange.

Over TPC Daalmeer
TPC Daalmeer is de snelst groeiende tennis- en padelvereniging van Alkmaar. Bij TPC Daalmeer kunt u zomer en winter tennissen en padelen. De vereniging beschikt over vijf kunstgrasbuitenbanen, een duurzame tennishal met drie binnenbanen en als enige in de regio drie padelbanen. Gecertificeerde leraren verzorgen zowel tennis- als padellessen.

Over Padel
Padel verovert Nederland! Deze moderne en unieke sport die o.a. in Spanje inmiddels de meest populaire racketsport is (4 miljoen spelers), is ook in Nederland bezig aan een enorme opmars. In Nederland zijn er in korte tijd inmiddels meer dan 10.000 actieve Padelspelers. Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden in een combinatie van glas en hekwerk. Padel speel je met een padelracket en een padelbal. Tijdens het spel zijn de wanden onderdeel van het spel. Aangezien de wanden kunnen worden gebruikt is kracht minder belangrijk bij padel. Dit houdt in dat deze sport door iedereen te spelen is en doordat het met 4 personen wordt gespeeld, is padel ook nog eens een zeer sociale sport. De puntentelling is gelijk aan de puntentelling van tennis (15, 30, 40, deuce, advantage en game) en is vaak best of 3 sets.Meer over Padel lees u in het Padelmagazine. Deze is te downloaden op www.tpcdaalmeer.nl

FOTO:
ingebruikneming door mevr. Sandra Pol, vouw van wijlen Gerard Pol de initiatiefnemer van de duurzaamheid bij TPC Daalmeer