ALKMAAR - Men zou het bijna vergeten, maar komende week is het alweer zeven jaar geleden dat het sportpark van het toenmalige Tenniscentrum Daalmeer door een brand volledig in de as werd gelegd. Sindsdien is er een hoop gebeurt bij de vereniging die inmiddels is omgedoopt in Tennis en Padelcentrum Daalmeer. Afgelopen week organiseerde de club alweer voor het vijfde jaar in successie een groot padeltoernooi en voor de derde keer van internationale allure.


"In de brand, uit de brand" is een uitspraak die voorzitter Eric de Lange de afgelopen jaren meerdere malen gebezigd heeft. Daarmee doelt hij vooral op het herstel van de vereniging na de verwoestende brand in 2014. Bij de renovatie van het park werden er twee padelbanen naast de vijf tennisbanen neergelegd en sindsdien zit het ledenaantal van de vereniging duidelijk in de lift. In 2017 werd er voor het eerst EEN nationaal padeltoernooi, Alkmaar Open, georganiseerd en de jaren daarna volgde een derde padelbaan en zelfs twee internationale toernooien. Verleden jaar was men blij dat men ondanks corona toch nog een nationaal toernooi kon organiseren waarbij de gehele vaderlandse top aanwezig was en dit jaar pakte men door met een ijzersterk internationaal toernooi.

De organisatie wordt daarin gesterkt door de opkomst van de sport want waar er vijf jaar terug pakweg 30 banen lagen in Nederland zijn dat er inmiddels 850 waarvan velen in Noord Holland. Als trendsetter heeft TPC Daalmeer daarin een adviserende rol en werkt men ook nauw samen met verenigingen in de buurt zoals in Heiloo en Oudorp. "Spaanse spelers die hier komen voor het toernooi trainen of verzorgen clinics bij de andere verenigingen in de buurt. Zo maken we elkaar en de sport steeds sterker. Zelfs bij TV Heerhugowaard, één van de grootste verenigingen in de regio, was padel een paar jaar terug nog onbespreekbaar, maar denkt men nu hard na over het aanleggen van padelbanen."

FIP Rise
Tijdens het Brouwer Alkmaar Open P250+FIP Rise toernooi in Daalmeer kwam de hoofdmoot van het internationale circuit uiteraard weer uit de bakermat van de sport, Spanje. Met FIP Rise worden spelers bedoeld die bij de mondiale subtop behoren. Waar er drie jaar terug nog maar een paar Spaanse spelers naar Nederland kwamen waren dat nu totaal twaalf koppels en was er verder nog internationale inbreng uit o.a. Qatar, België en Polen. Met name bij de vrouwen wist men bijvoorbeeld de nummer 46, Angela Caro, en de nummer 59, de pas 17-jarige Noa Canovas naar Alkmaar te halen.

Ook bij de heren was het deelnemersveld sterker dan ooit, maar waar men dacht op twee complete Spaanse finales uit te komen daar kwamen ook de Nederlanders goed voor de dag. De twee beste vaderlandse spelers, Bram Meijer en Uriël Maarssen, waren vooraf als vijfde geplaatst, maar wisten uiteindelijk de finale te halen waarin men met 7-6, 7-5 verloor van Adrian Corona en Manuel Prado. De uit Almelo afkomstige Meijer roemde de organisatie. "Het is altijd fijn om in Alkmaar te komen waar alles top is geregeld. Verder is het voor ons enorm goed om zich met dit soort tegenstanders te meten. In Nederland spelen wij nog te weinig van dit soort wedstrijden. Nu hebben wij vier duels gespeeld in twee dagen waarin de koppels weinig voor elkaar onder doen." Bij de dames ging de winst naar de al genoemde Noa Canovas en Marina Guinart. Zij versloegen het als eerste geplaatste koppel. Angela Caro en Nuria Rodriguez met 6-3, 7-5.

Toernooidirecteur Conrad Bel is samen met voorzitter Eric de Lange vanaf het eerste uur betrokken bij de organisatie van de toernooien bij TPC Daalmeer en hij keek dan ook tevreden terug. "Uiteraard doen wij dit niet alleen. Net als elk jaar zijn wij afhankelijk van vele vrijwilligers en die zijn wij ontzettend dankbaar. Net als het feit dat wij dit jaar weer een internationaal toernooi mochten organiseren. Dat het wederom zo een succes is geworden is voor ons alleen aar een motivatie om meer stappen te gaan maken en volgend jaar weer een toptoernooi neer te zetten."


Foto's: DP Sportfotografie