Op zondag 12 februari is de regio weer in de ban van de Groet uit Schoorl Run. Ruim 9.000 lopers gaan genieten van de prachtige omgeving tijdens de Mizuno 10 km en 21,1 km, de Run2Day 30 km en de Rabobank Kids Run. Ook dit jaar gaat bijna de hele Nederlandse top strijden om de titels tijdens het Nederlands kampioenschap 10 km. Internationale lopers uit onder andere Noorwegen, Denemarken, België, Marokko, Zweden en Duitsland zullen voor de nodige tegenstand zorgen. 

Indrukwekkend topveld bij NK 10 km mannen

Abdi Nageeye, Michel Butter, Khalid Choukoud, Ronald Schroër en Jesper van der Wielen zijn de voornaamste kanshebbers voor de titel.

Abdi Nageeye is nationaal recordhouder (28.08) op de 10 km en Schoorl is een wedstrijd die hem zeer goed ligt.

In 2015 kwam Nageeye met vier opgestoken vingers over de streep. Hij zette een unieke reeks neer met vier overwinningen op rij in Schoorl.

Ook Michel Butter voelt zich thuis in Schoorl. Het is precies 10 jaar geleden dat de Noord-Hollander in Schoorl zijn eerste Nederlandse titel pakte op de 10 kilometer. Hij zou nog tweemaal een titel pakken op deze afstand en ook die twee titels pakt hij in Schoorl. De laatste dateert van vorig jaar toen hij de wedstrijd vanaf het begin hard maakte en veel kopwerk deed.

Khalid Choukoud is 16-voudig Nederlands kampioen en reist met twee nationale titels op de 10 kilometer af naar Schoorl. In tegenstelling tot Abdi Nageeye en Michel Butter pakte hij nog nooit een nationale titel in Schoorl. Vorig jaar was hij er echter dicht bij met het zilver, achter Butter. Dit jaar verwacht hij opnieuw niet op de hoogste trede te staan. Onlangs gaf hij aan de strijd met Abdi Nageeye op deze termijn nog niet aan te kunnen.

Ronald Schröer heeft een serie goede wedstrijden achter de rug. De 32-jarige atleet nam in december deel aan het EK cross, kwam als derde Nederlander over de streep in Egmond en won onlangs de Mastboscross in Breda. Schröer is in voorbereiding op een voorjaarsmarathon.

Van der Wielen stond tweemaal eerder op het podium bij het NK 10 kilometer, beide keren met zilver om zijn nek. De afgelopen weken heeft hij, samen met zijn vriendin Sarah Lahti, getraind in Zuid-Afrika. Van der Wielen heeft weer een stap gemaakt. Hij schat in dat Abdi een maatje te groot is en het heel spannend gaat worden voor de twee overige podiumplaatsen.

Niet eerder zijn deze toppers gestart in één wedstrijd, uniek voor Nederland en de titelstrijd. Andere medaillekandidaten zijn onder andere Roy Hoornweg, Bart van Nunen, Koen Raymaekers en Patrick Stitzinger.

Naast de Nederlandse topatleten is de internationale bezetting ook bijzonder sterk te noemen. De winnaar van 2016, Ross Millington (Groot-Brittannië), Abdi Hakin Ulad (Denemarken) en David Nilsson (Zweden) zullen de strijd aan gaan met de Nederlanders voor de algemene overwinning op de Mizuno 10 km.