EGMOND AAN ZEE - Tijdens de persconferentie in Strandhotel Golfzang in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgekeken naar de 22e editie van Egmond-Pier-Egmond en de 48e NN Egmond Halve Marathon. Lars Boom en Ivar Slik vertelden hoe zij ervoor staan voor de strandrace van morgen en Bashir Abdi en Jill Holterman spraken hun verwachtingen uit voor de halve marathon op zondag.


Voor komend weekend zullen de weersomstandigheden weer een belangrijke rol spelen voor de duizenden fietsers en hardlopers. Er wordt flink wat wind voorspeld. Op zaterdag een windkracht 5 tot 6 uit het zuidzuidwesten en zondag waait het nog wat harder met vlagen van windkracht 7 en is het iets natter. Alle ingrediënten voor een enerverende wedstrijd en een prachtige strijd tegen de elementen.

Egmond-Pier-Egmond
Ivar Slik staat voor het eerst aan de start van een strandrace in zijn Europese kampioenstrui. "Dat is heel erg lekker, maar of ik topfavoriet ben weet ik niet. Iedereen wil hier winnen en het ligt aan het koersverloop wie als eerste over de streep komt". Met Timothy Dupont, Coen Vermeltfoort en Emiel Vermeulen zitten er een aantal snelle sprinters in het peloton. "Ik heb veel getraind op de korte, technische passages in Castricum en Wijk aan Zee, daar kan ik het verschil maken", aldus Slik. Lars Boom beaamt dat: "Dupont versloeg me vorig jaar met een banddikte verschil in de sprint op de boulevard, dus ik moet het niet op een sprint uit laten draaien.", aldus Boom. "Ik moet het voordeel ook uit de technische passages halen en hopen dat ik de benen nog heb als ik eenmaal de boulevard op draai"

Voor Slik, woonachtig in Bergen, is Egmond-Pier-Egmond een thuiswedstrijd. "Het leeft enorm bij ons. Dit is de strandklassieker van Nederland, maar zeker ook bij ons in het dorp. Ze zien me liever dit winnen dan een ronde in het buitenland."

Zus van Ivar Slik, Rozanne Slik, is titelverdedigster bij de vrouwen en staat zaterdag ook aan de start. "Ze heeft geen gemakkelijk jaar gehad en ze is geblesseerd geweest, maar bij haar eerste strandrace werd ze meteen 5e. De vorm is sindsdien alleen maar verbeterd, dus wellicht staan we straks samen op het podium.", aldus broer Ivar. Rozanne Slik krijgt zaterdag concurrentie van sterke dames als de Belgische Grace Verbeke die op een derde plek eindigde in 2019, Tessa Neefjes, de leidster in de strandracecompetitie en de Belgisch kampioen strandracen, Terry Fremineur.

NN Egmond Halve Marathon
Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de NN Egmond Halve Marathon, waar in totaal 17.500 deelnemers aan meedoen. De vrouwen bijten het spits af met een voorsprong van 9 minuten en 17 seconden op de mannen. Het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en vrouwen. De man of vrouw die het eerste over de finish komt op de Boulevard Noord, wint een extra prijs. De grootste kanshebsters bij de dames zijn Tsehay Gemechu uit Ethiopië (tweede op de 'Half marathon/10K World Ranking List' van de IAAF), Linet Masai uit Kenia (oud-wereldkampioen 10.000 meter) en de Ethiopische Tadelech Bekele (tweevoudig winnares TCS Amsterdam Marathon).

Jill Holterman is een van de favorieten voor het Nederlandse podium. De inwoonster van Egmond aan den Hoef boekte de afgelopen maanden een enorme progressie. Het resultaat van haar besluit om per september haar baan als advocate op te zeggen: "Ik heb altijd de ambitie gehad om te presteren op toernooien, maar door de combinatie met mijn werk kon dat niet. Nu kan ik meer én zwaarder trainen en dus gaat mijn progressie ook sneller." Zo verbeterde Holterman vorige maand haar PR op de halve marathon naar 1.13.19. Over haar verwachtingen voor zondag zei ze het volgende: "Vanwege de harde wind zal er waarschijnlijk een grote kopgroep gevormd worden op het strand. Ik hoop vervolgens zo lang mogelijk met de voorste dames mee te kunnen komen." Holterman krijgt voor het Nederlandse podium concurrentie van Andrea Deelstra, Miranda Boonstra en de zusjes Bo en Britt Ummels.

Met Bashir Abdi heeft organisator Le Champion de Belgisch recordhouder op de marathon vastgelegd. Het wordt zijn debuut in de winterklassieker, maar het strand van Egmond aan Zee is niet nieuw voor hem. Abdi's schoonouders wonen in de badplaats en dus is hij extra gemotiveerd om hier zondag goed te presteren: "Als het weer goed blijft, dan heb ik een goed CV om te winnen." Sinds dit jaar is Abdi aangesloten bij het NN Running Team en heeft hij in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. "Ik ben heel blij met waar ik nu sta. Na veel blessures en moeilijke momenten ziet de toekomst er rooskleurig uit." Dat zie je ook terug in zijn prestaties. Zo behaalde de 30-jarige atleet het afgelopen jaar twee keer een top tien-notering in een grote marathon (7e in Londen en 5e in Chicago). Voor Abdi past de NN Egmond Halve Marathon perfect in zijn voorbereidingen op de Olympische Spelen in Tokyo. De bekendste Nederlanders in het mannenveld zijn Michel Butter (tweede plaats in 2009), Ronald Schröer (eerste Nederlander editie 2019) en Khalid Choukoud.

Live te volgen
De NN Egmond Halve Marathon is zondag van 12.00 tot 14.30 uur op televisie live te volgen via NH Sport. NH Sport zendt op zaterdag tevens de strandrace live uit via de website www.nhsport.nl. Beide evenementen zijn daarnaast op de radio en TV live te volgen via de regionale zender RTV 80. De strandrace volg je hier zaterdag live van 9:00 - 13:30 uur. Op zondagavond is tenslotte een samenvatting van de NN Egmond Halve Marathon te zien bij NOS Studio Sport.

Kijk voor meer informatie over de evenementen op www.egmondpieregmond.nl en www.nnegmondhalvemarathon.nl.