ALKMAAR - Laurens ten Dam is ambassadeur van maar geen deelnemer aan het Europees Kampioenschap op de weg in Alkmaar. "Ik had mezelf ook niet opgesteld" zegt hij over de keuze van bondscoach Koos Moerenhout. "De omgeving van Alkmaar is natuurlijk zo plat als een pannenkoek. Terrein voor de sprinters dus. We krijgen dus na een koninklijke sprint op de Champs Elysées, er ook één op de Kanaalkade. Aan de interesse van de topsprinters zie je, dat voor hen de trui lonkt."


De traditie van het Europees Kampioenschap voor elite-mannen is vrij jong, maar Ten Dam heeft het evenement in het profpeloton snel aan waarde zien winnen. "Er hangt een trui aan vast, die je een jaar mag dragen. Zoiets telt in het peloton. Het helpt natuurlijk ook dat Peter Sagan direct de eerste titel won en ook mannen als Alexander Kristoff en Matteo Trentin hebben als kampioenen die trui van Europees kampioen status gegeven. Heb je gezien hoe blij Trentin vorig jaar was toen hij de titel won? Dat zegt denk ik genoeg."

Een enkeling kwam de afgelopen maanden bij hem langs om eens te vragen naar het parcours. "Ik denk dat de omgeving pure Alkmaar- maar ook Nederland-promotie is. Hollandser krijg je het niet, met de kaasmarkt, de molens, het landschap. En tegen die renners zeg ik dat met name de passage door de stad én de Munnikenweg het lastig maken. Er zitten veel klinkerstroken in, veel bochten ook. Het is vaak aanzetten. Maar bij de profs denk ik dat een massasprint een logische afloop is, zeker nu Niki Terpstra niet mee doet. Die had ik anders opgeschreven voor de winst. We krijgen dus na een koninklijke sprint op de Champs Elysées, er ook één op de Kanaalkade. Aan de interesse van de topsprinters zie je, dat voor hen de trui lonkt. Dan moet Dylan Groenewegen het maar doen voor Nederland op zondag 11 augustus."

Ten Dam noemt nog het open polderlandschap waar de tijdrit verreden wordt en kijkt uit naar de Team Relay. "Ik denk dat we daar een goede kans maken als Nederland." Zelf zal hij aan de kant staan. "Mijn koffietentje staat bij de skatebaan. Dan kunnen de kinderen lekker skaten en ik de wedstrijd volgen. Ik verwacht ook nog wel wat gasten, die bij me thuis langs komen die dagen, het wordt vast druk. Dit EK beleef ik vanaf de kant. Maar ik snap heel goed dat bondscoach Koos Moerenhout niet voor mij als klimmer koos op dit parcours. Ik had mezelf ook niet opgesteld."

De organisatie van het EK maakte bekend dat er maar liefst veertig Europese landen deelnemen aan de Europese titelstrijd in Alkmaar.

UEC Road European Championships vinden plaats van 7 tot 11 augustus in Alkmaar. Kijk op www.alkmaar-cycling.com voor meer informatie.