ALKMAAR - Zwembad Hoornse Vaart heeft met haar 50-meterbad regionale aantrekkingskracht op talentvolle zwemmers. Sinds november traint talentcoach Saskia de Jonge, zelf tweevoudig deelneemster aan de Olympische Spelen, hen tijdens de speciale uren voor het Talent Center.

“Tot april 2016 was ik zelf actief als topsporter. Tijdens mijn zwemcarrière ben ik twee keer met het Nederlands team naar de Olympische Spelen geweest. We hebben in Londen als team zilver gewonnen met de estafette. Inmiddels ben ik ruim een jaar definitief gestopt met topsport en ben ik als trainer te vinden aan de badrand.”

Aan het woord is Saskia de Jonge (30), talentcoach van Talent Center Alkmaar en 6 dagen per week werkzaam in zwembad Hoornse Vaart. Een aanwinst voor het bad. “Hoewel ik uit Overijssel kom, ben ik door de KNZB gevraagd voor deze functie in Alkmaar. In het begin moest ik echt even wennen om niet meer zelf te zwemmen maar schema’s te maken en trainingen te geven. Nu kan niet anders zeggen dan dat het hartstikke leuk is! Ik vind het mooi om mijn ervaring over te brengen bij zwemmers die écht willen. Voor een beginnend trainer als ik is dit een super mooie kans.”

Als talentcoach bezoekt De Jonge Nederlandse junioren- en jeugdkampioenschappen en verschillende verenigingen om talenten te ontdekken. Zij krijgen een jaar lang extra trainingen aangeboden in het 50-meterbad van zwembad Hoornse Vaart. “Dit is een ideaal bad voor trainingen. Daarnaast is het in de regio belangrijk voor wedstrijden over 50 meter. Ik ben hier 6 dagen in de week te vinden van 6 tot half 8 in de ochtend en van 5 tot 7 uur in de avond,” aldus De Jonge. “Dat vroege opstaan is een stukje uit de zwemwereld waar je aan gewend bent. Dat krijg je niet meer uit je systeem!”

“Naast het trainen van de talenten die zijn gescout, wil ik ook regiotrainingen organiseren waarbij verenigingen kunnen kijken hoe we het hier doen. Zo wil ik verenigingen begeleiden en ook hen meer leren.” De Jonge werkt al heel nauw samen met de Alkmaarse zwemvereniging DAW. Zij maakt hier schema’s en trainingen en begeleidt ook de trainingen. “Ik probeer hen te helpen met groei en doorstroom om hogerop te komen. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer focussen op techniek in plaats van alleen maar op snelheid. Natuurlijk kan ik ook andere verenigingen hiermee ondersteunen. Mijn streven is verenigingen lekker te laten draaien en zo heel veel talenten te creëren!”

“Of ik dromen heb? Het werken met kinderen geeft mij heel veel energie. Ik droom ervan dat een van mijn zwemmers doorstroomt richting het Regionaal Trainings Centrum in Amsterdam. Of dat ik zelf in de toekomst misschien wel als coach met hen mee ga naar de Spelen…”