ALKMAAR – Een juichkreet en een gebalde vuist bij Suzan Lamens afgelopen zaterdagmiddag. Op de voorlaatste dag van de ITF World Tennis Tour wist de tennisster uit uit Berkel en Rodenrijs zich te plaatsen voor de finale.

Na afloop is Suzan Lamens het onderwerp van gesprek. Alkmaar is immers pas haar tweede Future toernooi van dit kalenderjaar en de manier waarop ze zich laat zien zorgt voor enthousiasme na de halve finale. Daarin vervolgde ze haar succesreeks die al op de eerste toernooidag werd ingezet. Toen begon de Zuid-Hollandse immers al aan de kwalificaties van de ITF World Tour. De kans dat spelers die in die fase beginnen de eindstrijd halen is nihil. Maar niet onmogelijk, zo bewees Lamens. ‘Het ging wel lekker’, blijft de 19-jarige bescheiden.

Kwartfinale
‘Ik probeer altijd te beginnen met de verwachting dat ik ga winnen’, vertelde Lamens over de gedachte waarmee ze naar Alkmaar kwam. Toch, zo voegde ze er aan toe, overtrof de behaalde finaleplek haar verwachtingen. ‘Vooraf had ik het mooi gevonden als ik de kwartfinale zou halen. Maar nu is het anders, want ik sta in de finale en die wil ik winnen ook.’ De eindstrijd werd behaald ten koste van landgenoot Eva Vedder. Nadat de eerste set na veertig minuten met 6-2 winnend werd afgesloten won ze de tweede set met 6-3. Daarmee vervolgde ze haar succesreeks die al in de eerste kwalificatiewedstrijd werd ingezet. In totaal won ze alle zes de wedstrijden waarin ze geen set weggaf. Desondanks was het geen eenvoudig karwei om Vedder opzij te zetten. De landgenoot speelde immers een prima partij wat het, in combinatie met de volle zon, een zware opgave maakte.

Rustig
Blij maar rustig stapte Lamens van de baan. Ze geniet. Ook omdat het rustig is in haar hoofd. ‘En dat is niet altijd zo geweest. Ik heb gehad dat ik niet aan mijn eigen verwachtingen kon voldoen’, zei het jonge talent, die weer vogelvrij is en ook zo speelt. ‘Dat is een mindset. Dat je jezelf niet na één fout moet straffen.’ In de finale wacht opnieuw een lastige opgave. Dat Lamens in het dubbelspel in de kwartfinale strandde was achteraf geen ramp. ‘Want anders had ik zowel gister als vandaag nog een wedstrijd moeten spelen. Nu kan ik rusten en me klaarmaken voor de finale.’

Met Marina Yudanov uit Zweden treft ze op de slotdag van de ITF World Tennis Tour de winnaar van 2017. Een juichkreet kwam er toen de Zweedse in haar halve finale met 2-0 (6-4 en 6-3) wist te winnen van Anastasia Pribylova.

In de heren finale staat Nederlander Niels Lootsma tegenover de Italiaan Enrico Dalla Valle. Waar Lootsma met 2-1 (4-6, 6-4 en 7-5) won van Matías Zukas, daar had Dalla Valle tegen Jesper de Jong aan twee sets (6-2 en 6-3) genoeg.