BERGEN - Sportorganisatie Le Champion en de Gemeente Bergen zijn tot de conclusie gekomen dat de strandrace Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon op 8 en 9 januari helaas niet door kunnen gaan. De laatste persconferentie van het kabinet heeft duidelijk gemaakt dat de huidige coronamaatregelen in ieder geval t/m 14 januari van kracht blijven. Binnen de kaders van deze maatregelen acht de organisatie het niet verantwoord om de twee winterklassiekers te laten plaatsvinden. Een optelsom van factoren brengt teveel risico's met zich mee, waaronder de beperkte binnencapaciteit op basis van 1,5 meter afstand in relatie tot de weersomstandigheden in januari, als ook het busvervoer van alle deelnemers en toeschouwers richting Egmond aan Zee. Bovendien is de opkomst van de omikron-variant van het coronavirus zorgwekkend te noemen. Le Champion voelt zich ook daarom genoodzaakt haar verantwoordelijkheid te nemen.

In het eerste weekend van januari zou de badplaats normaal gesproken volstromen met ruim 3.500 fietsers en 18.000 hardlopers. Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon staan bekend als heroïsche evenementen, waarbij deelnemers op het strand en in de duinen de strijd met de elementen aan gaan. Bij evenementen van deze omvang in combinatie met het winterse karakter staat de veiligheid van deelnemers altijd voorop. Ondanks alle inspanningen van betrokken partijen en volledige medewerking van de Gemeente Bergen om de evenementen op basis van een coronatoegangsbewijs door te laten gaan, was dit moeilijke besluit dan ook onvermijdelijk.

Alle ingeschreven deelnemers ontvangen restitutie van het inschrijfgeld, met aftrek van de redelijke kosten die de organisatie ter voorbereiding op het evenement al heeft gemaakt. Deelnemers worden persoonlijk op de hoogte gebracht over de afwikkeling hiervan.

Egmond Wandel Marathon
Twee weken later, op zaterdag 22 en zondag 23 januari, staat de Egmond Wandel Marathon op de kalender. Voor dit evenement wordt gewerkt aan een aangepast programma. Onder de huidige coronamaatregelen kan het evenement eind januari met enkele aanpassingen namelijk wel plaatsvinden.

Edities 2023
In 2023 staan Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon gepland op zaterdag 7 en zondag 8 januari. De inschrijving opent medio augustus 2022.