ALKMAAR - Het ITF World Tennis Tour Alkmaar krijgt dit jaar een andere winnares in het vrouwentoernooi. Titelverdedigster Quirine Lemoine werd woensdag reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Regionale favoriet Dax Donders maakte op het centrecourt wel indruk door de Italiaan Lorenzo Bocchi te kloppen.


De Nederlandse, nummer 288 op de wereldranglijst, en als eerste geplaatst in Alkmaar was er dit seizoen enige tijd uit met een blessure en dat was te zien in haar partij tegen Maileen Nuudi uit Estland. Het spel van Lemoine was van meet af aan onwennig en Nuudi, de nummer 945 van de wereld nam een voorsprong Waar de Nederlandse in de eerste set nog even terug kwam tot 5-5 ging de set uiteindelijk toch naar de Estse. Lemoine kwam vervolgens niet meer in haar spel en ging uiteindelijk met 7-5, 6-3 ten onder.

Bij de heren ging de nummer 1 van de plaatsingslijst wel door naar de tweede ronde. De Fransman Mathys Erhard (ATP 511) had maar vijf kwartier nodig om de Italiaan Leonardo Catani te kloppen (6-4, 6-1).

Onder stralende weersomstandigheden was het vervolgens de beurt aan de regionale favoriet Dax Donders (ATP 1313), die een wildcard kreeg voor het toernooi. De 21-jarige tennisser uit Bergen maakte in zijn eerste ronde partij tegen de Italiaan Lorenzo Bocchi veel indruk onder grote publieke belangstelling. De toeschouwers klapten hun handen al stuk in de eerste set toen Bocchi, die liefst 623 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst staat, alle hoeken van de baan kreeg te zien. De frustraties bij de Italiaan waren dan ook duidelijk hoorbaar. Ook in de tweede set speelde Donders sterk. Ondanks het missen van twaalf matchpoints wist hij toch de winst te grijpen (6-1, 6-4).

De Bergenaar verklaarde zelf dat daar de grote winst lag: "Naast dat ik mij op het moment heel fit voel, ben ik vooral veel rustiger op de baan. Ondanks het missen van de matchpoints behield ik mijn focus". Donders genoot ook van de entourage en het publiek dat speciaal voor hem kwam. "Je speelt hier toch min of meer een thuiswedstrijd. De aanmoedigingen van het publiek deden mij goed en mijn tegenstander duidelijk niet. Ik kijk alweer uit naar de dag van morgen." Donders komt dan in de tweede ronde uit tegen de als zevende geplaatste Spanjaard Daniel Rincon.

Kijk op de website van ITF Alkmaar voor alle uitslagen en het programma

Foto's: DP Sportfotografie