ALKMAAR - Voor zowel de geoefende als de minder geoefende hardloper organiseert Alkmaar Sport op zondag 20 mei, Eerste Pinksterdag, de RAADHUIS Pinksterun. De route van dit kleinschalige hardloopevenement leidt de renners door, langs en over de wijken en klassieke bezienswaardigheden van Oudorp en haar Oudorperpolder. Na het finishen van de 5 en 10 kilometer en Kinderun kunnen deelnemers genieten van het grote Pinksterfeest op het start- en finishterrein, in de kantine van voetbalclub Kolping Boys.

“Wij maken van dit hardloopevenement een feestje,” het is het eerste wat Marlou Zuurbier, namens Alkmaar Sport organisator van de RAADHUIS Pinksterun, benadrukt. “Alkmaar Sport vindt het belangrijk dat mensen bewegen, omdat het gezond maar ook gewoon hartstikke gezellig is. Toen wij hoorden dat de organisatoren van het lokale hardlooprondje in Oudorp ermee stopten hebben wij de organisatie op ons genomen. Het mooie aan rennen in een wijk, of eigenlijk is Oudorp gewoon een dorp, is dat het de mensen verbindt. Het gaat niet om het leveren van een topsportprestatie, als je de finish maar haalt. Iedereen zal je aanmoedigen onderweg. En natuurlijk huldigen we óók de nummers 1, 2 en 3 voor wie wel voor de prestatie gaat.”

Vanaf de start- en finishlocatie op het terrein van vv Kolping Boys duiken de deelnemers aan de 5 kilometer direct de wijk in. Als zij de hobbelige kasseien van de Munnikenweg hebben getrotseerd slaan zij de Oudorperhout in, waarna zij langs de klassieke strijkmolens aan de Molenkade doorlopen naar de finish. Deelnemers aan de 10 kilometer rennen eerst in een lus richting Sint Pancras, dan langs het kanaal om Oudorp heen, om vervolgens via het karakteristieke ‘Kippenbruggetje’ het dorp in te trekken en de route van de 5 kilometer te vervolgen. Kinderen uit groep 1 t/m 8 kunnen aan een Kinderun van 1,5 kilometer meedoen, waarbij zij via de Molenkade en het Wiekenpad weer terugkeren naar de Herenweg.

“De kinderkopjes op de Munnikenweg, de molens, het Kippenbruggetje; de klassieke bezienswaardigheden van Oudorp zijn allemaal verweven in de run. Wij hopen natuurlijk dat de deelnemers nog tijd hebben om tijdens het rennen om zich heen te kijken en van al het moois te genieten. Waar de route langs de huizen leidt hebben we de inwoners van Oudorp gevraagd de renners vooral hard aan te moedigen en de route gezellig te maken. Het geeft je als renner echt een ‘boost’ als je ziet dat iedereen om je heen daar voor jou staat. Samen coachen we iedereen naar de finishlijn,” aldus Zuurbier.

De organisatie verwacht onder de deelnemers veel hardlopers uit Alkmaar en Oudorp zelf. “Wij organiseren echt een lokaal evenement. Wat kleiner dan een cityrun, maar groots en gezellig in uitstraling. Dat wil niet zeggen dat er geen mensen van buitenaf aan meedoen. Er zijn genoeg hardlopers uit de omgeving die graag voor een relatief laag bedrag, wij hebben de deelnamekosten laag gehouden, een prestatie op de 5 of 10 kilometer willen neerzetten of aanscherpen.” Voor elke deelnemer die de finish haalt is er een klassieke herinneringsmedaille, “want dat is toch waar je het voor doet.”

De lokale inslag van het evenement trekt ook de lokale sponsor aan. “RAADHUIS is een creatief communicatiebureau uit Oudorp en heeft als hoofdsponsor haar naam aan de run verbonden. Daarnaast krijg je door zo’n samenwerking een aantal dingen van de grond zoals een professionele huisstijl en uitstraling en leuke creatieve ingevingen en woordgrappen. Daarnaast sponsoren de lokale Albert Heijn, Kwalitaria Oudorp, Bloembinderij de Seizoenen en Brood & Banketbakker Beerse. Maar ook Alkmaar breed krijgen we steun van de gemeente, All4Running, SMP Sportscare, Sportprijzen & Graveerbedrijf Gerard Kamper en drukkerij Proja. Het is voor ons ook belangrijk dat we samenwerken met de voetbalvereniging, waar het terrein als start- en finishlocatie is ingericht en we ook gebruik kunnen maken van de kleedruimten. Bovendien kunnen de deelnemers en andere geïnteresseerden na afloop van het evenement een echt Pinksterfeest vieren in de kantine van de club, onder begeleiding van DJ Jacco Silver, en worden voor de kinderen leuke activiteiten georganiseerd.”

“Of je nou een geoefende renner bent of net begonnen. Voor iedereen die ook maar een beetje sportief is, is het mogelijk in ieder geval de 5 kilometer uit te lopen. Wil je wat meer uitdaging, dan ga je voor de 10 kilometer. De komende weken kan je je voldoende voorbereiden. Wij raden aan om je voor 19 april in te schrijven, omdat je dan al vanaf 20 april –dus ruim op tijd- je startnummer kunt ophalen,” sluit Zuurbier af. Indien er nog startbewijzen beschikbaar zijn is het in ieder geval nog tot 10 mei mogelijk om je in te schrijven voor de run, dit kan via www.raadhuispinksterun.nl.