ALKMAAR - Sport Vitaal is de afdeling van Alkmaar Sport die zich richt op sport- en beweegaanbod voor 50+'ers. Naast dat zij zelf een aanbod organiseert, faciliteert zij nu ook een digitaal platform waar al het aanbod overzichtelijk getoond wordt. Niet alleen Sport Vitaal zelf, maar ook andere aanbieders uit Alkmaar die een passend aanbod voor de doelgroep organiseren maken hun kennismakingsaanbod bekend via www.alkmaaractief.nl. Op de site kan onder andere gefilterd worden op soort sport, intensiteit van de lessen of dag waarop men wil gaan sporten.

Naarmate mensen ouder worden sporten en bewegen ze vaak minder. Toch is het voor de mentale en fysieke gezondheid erg goed om wél te blijven bewegen. De sporttrainers van Sport Vitaal passen de lessen aan naar de mogelijkheden van de deelnemers. "Waar de één voor zijn of haar leeftijd nog ontzettend fit is, en wat minder lenig begint te worden, ondervindt de ander wat meer 'ouderdomskwaaltjes'. Onze trainers zijn geschoold op het differentiëren in de les, wat inhoudt dat iedereen genoeg uitgedaagd wordt, maar wel op het eigen niveau," vertelt Mirjam van der Welle, projectcoördinator bij Sport Vitaal. "Wij zijn natuurlijk in Alkmaar niet de enige sportaanbieder die aanbod organiseren wat geschikt is voor de Alkmaarse 50+'ers, maar wij willen de inwoners van Alkmaar wel een totaaloverzicht geven van welke keuzes zij in Alkmaar hebben om mee te doen. Daarom kan op ons digitale platform elke sportaanbieder zich aanmelden."

Sport Vitaal betrekt ook doorverwijzers zoals sportregisseurs, huisartsen en fysiotherapie praktijken bij het platform. Daarom is ook een boekje uitgegeven waarin een deel van het aanbod gepresenteerd wordt. "Zo kunnen ze de mensen bij de hand nemen op zoek naar een passend aanbod. Natuurlijk verwijzen we ook naar de website waar continue nieuwe activiteiten worden toegevoegd." Het belang van sporten en bewegen, specifiek gericht op de 50+ doelgroep, wordt ook onderkend door de gemeente Alkmaar. "Wij hebben voor de opstart van het platform een subsidie toegekend uit het sportakkoord van onze gemeente. Het is fijn dat Alkmaar Sport met Sport Vitaal en met de sportaanbieders, die zich op deze doelgroep richten, de 50+’ers zo goed weet te ondersteunen. We kunnen niet genoeg herhalen dat regelmatig bewegen veel gezondheidsvoordelen oplevert en je vóelt je ook echt gewoon lekkerder in je vel zitten als je er even op uit geweest bent. Dus bezoek het platform en kijk of er iets bij zit waar jij warm van wordt, of vraag om advies als je er zelf niet uitkomt," aldus Nicole Mulder, wethouder sport van de gemeente Alkmaar.