ALKMAAR – Vrijdag 14 december organiseerde de gemeente Alkmaar de jaarlijkse Huldiging van de Sportkampioenen van Alkmaar. Tijdens een wervelende avond vol sport en sportief entertainment in Sportpaleis Alkmaar werden in vijf categorieën sportprijzen toegekend. Kampioen van de avond werd mountainbikester Sophie von Berswordt, zij mag zich een jaar lang Sportkampioen van Alkmaar noemen. Onder de leiding van presentator Rob Mooij ontvingen de genomineerden de eer die hen toebehoorde en werden de winnaars nog eens extra in het zonnetje gezet met een award en cheque.

Bijna 400 aanwezigen vulden vrijdag 14 december Sportpaleis Alkmaar. Zij kwamen daar om de genomineerde Alkmaarse sporters een hart onder de riem te steken. Verdeeld over vijf categorieën betraden maar liefst 14 genomineerde sporters en sportploegen het podium. Alkmaars wethouder sport, Pieter Dijkman, opende de avond met de belofte dat de gemeente Alkmaar de sport toekomstbestendig wil maken. Vervolgens werden de sportkampioenen bekend gemaakt door steeds per categorie een zuil met foto van de winnaar te onthullen. Deze zuilen waren een mini replica van de 3 meterhoge zuilen die een jaar lang te zien zijn in de eregalerij voor sportcomplex De Meent Bauerfeind.

Kampioenen
Winnaar van de avond werd mountainbikester Sophie von Berswordt. Shorttrackster Marijn Wiersma werd verkozen tot winnend sporttalent. Zij heeft onlangs een plaats in de Nationale senioren selectie bemachtigd. Het judoteam van Tom van der Kolk werd verkozen tot sportploeg van 2018 en Jean Paul Montanus werd voor de derde maal op rij verkozen tot winnaar in de categorie Aangepast Sporten. Het bestuur van het Open Alkmaars Judo Kampioenschap werd tenslotte geëerd met de Sportwaarderingsprijs vanwege het doorzettingsvermogen om dit toernooi in de afgelopen 30 edities steeds meer op de internationale kaart te zetten.

Sophie von Berswordt
Wethouder sport, Pieter Dijkman, onthulde de winnaar in de categorie Sportman/Sportvrouw van Alkmaar 2018. De kersverse sportkampioen werd verrast door de uitslag. “Gewonnen in de grootste categorie. Ik stond hier met echt goede sportmannen om me heen! Als mensen mij zien, verwachten zij niet dat ik een mountainbikester ben. Zelf weet ik wel wat mijn prestaties voor mij betekenen, maar het is lastig inschatten hoe mensen dit waarderen,” reageert Sophie na afloop. “Zoals ik in mijn introductiefilmpje eerder vanavond ook al zei, wil ik altijd graag winnen. En het is heel gaaf dat ik deze prijs gewonnen heb!” De jury was onder de indruk van haar ontwikkeling op Nationaal en Internationaal niveau. “Je behoort bij de beste 3 MTB-sters van Nederland en hebt net de overstap gemaakt naar een grote Zwiterse ploeg. Met jouw prestaties ben je niet alleen een grote wielerbelofte, je lost die belofte ook helemaal in,” aldus de wethouder.

Aan iedere winnaar werd een prijs en een cheque overhandigd. De winnaars ontvingen een financiële ondersteuning van maar liefst € 500,-, mogelijk gemaakt door de ondernemers in het Sportkampioenenfonds (BDO, De Ondernemerstuin, Noordeloos Elektro, Rabobank Alkmaar e.o. en Alkmaar Sport). “Ik spaar al mijn prijzengeld op, dit investeer ik in trainingsstages die ik niet betaald krijg. Deze bijdrage is een mooie aanvulling,” reageert Sophie enthousiast na de ontvangst van haar cheque.