ALKMAAR - Het is de toernooicommissie van het Victorie Open Alkmaar voor het tweede jaar op rij gelukt om een succesvol coronaproof tennistoernooi te organiseren. In de afgelopen negen dagen werden er pakweg 350 wedstrijden gespeeld op het mooi sportpark van LTC De Zes Wielen. Met slechts twee onderbrekingen door de regen kon de organisatie den ook terugkijken op een mooi evenement.


Het Victorie Open is al jaren een begrip in Alkmaar en omstreken en van heinde en ver weet men in de laatste week van juli het toernooi te vinden. Een jaar geleden kon men als eerste een coronaproof toernooi organiseren en met die ervaring van toen wist men ook nu weer iest moois neer te zitten. Geen uitgebreide feestavonden, weinig entertainment, en met zitplaatsen op het terras waarbij de 1,5 meter in acht genonmen diende te worden, hield men overal rekening mee.

Waar men vorig jaar wist te slagen wisten ook nu velen de weg naar De Zes Wielen te vinden. "Sterker, we hebben zelfs meer dan 100 mensen moeten uitloten omdat het toernooi helemaal vol zat", aldus toernooidirecteur Jamilla Ladoex de Fretes. Zij zag dat het toernooi goed verliep al had men doordeweeks twee keer te maken met een hinderlijke onderbreking door stevige regenval. "Uiteindelijk zijn er totaal zes wedstrijden naar de sporthal verplaatst en de rest is hier allemaal buiten gespeeld."

Ook tijdens de finale regent het heel even tijdens een verder zonovergoten dag. Dat gebeurt uitgerekend als de finale in de hoogste categorie, de HE3, aan de gang is. Hierin terffen de twee hoog geplaatste spelers elkaar. Voor Sem Snoek uit Sint Pancras is het een terugkeer op de baan na anderhalf jaar waarin hij door een longaandoening nauwelijks iets kon doen. "Ik ben nu zestien kilo zwaarder als voor mijn ziekte en merk dat ik conditioneel nog niet de oude ben, maar ben al lang blij dat ik weer op de baan sta, zeker in een gezellige sfeer als dit". Zijn tegenstander Martijn de Does, afkomstig uit Den Oever, is als tweede geplaatst en maakte de avond ervoor indruk door in een enerverende parij een andere plaatselijke favoriet, Remco Reinhard te kloppen. Tot de regenonderbreking blijken Snoek en De Does aan elkaar gewaagd, maar waar De Does de kansen op de winst in de eerste set laat liggen daar slaat Snoek wel toe. In de tweede set geeft de slimheid van laatstgenoemde de doorslag (7-5, 6-2). "En dat was nodig ook want ik weet niet of ik conditioneel een derde set had aangekund", aldus Snoek.

Een categorie lager werd de finale gespeeld door twee thuisspelers. Rens Langedijk stond zelfs voor de tweede keer in de finale van de HE4, maar was dit keer niet opgewassen tegen de hele week al in vorm zijnde Tim Emmerik die gedurende het gehele toernooi slechts een paar games weg gaf. Zo ook in de finale (6-2, 6-1)

Andere winnaars in de hoogste categorieën waren in de HD3 Mendel Meuffels en Joery van der Sleen en in de HD4: René Nannes en Paul Zwaan.. In de GD3 ging de winst naar Roy Kruijer en Nienke Bommer en in de GD4 naar Koen Zonneveld en Sjoukje Pel. In de DD4 waren het Marloes Gerbrands Thesingh en Alice Paarlberg die met de hoogste eer gingen strijken.

Kijk voor alle uitslagen en standen op Toernooi.nl

Foto's van de gehele toernooiweek staan op de Facebookpagina van Victorie Open Alkmaar en DP Sportfotografie