EGMOND AAN ZEE - De 22e editie van Egmond-Pier-Egmond werd vandaag met overmacht gewonnen door Sebastian Langeveld. De renner van Team Education First vluchtte halverwege de koers bij de kopgroep en soleerde naar de winst. Voor de derde keer schrijft hij de prestigieuze strandrace Egmond-Pier-Egmond op zijn naam. Bij de vrouwen kwam Tessa Neefjes als eerste op de boulevard van Egmond aan Zee.


De harde zuidwestenwind zorgt voor een enorm grote kopgroep op de heenweg richting de pier. Bij de eerste passage in Velsen-Zuid kan de wedstrijd eindelijk beginnen. Ward Koster komt als eerste het strand weer op en demarreert samen met Job van der Wal. De favorieten kijken toe hoe deze twee renners tot Wijk aan Zee de koers hard maken met een voorsprong van ruim 200 meter. Langeveld steekt er uiteindelijk een stokje voor en de renner uit Lisse fietst met de wind in de rug hard in op de koplopers.

De 34-jarige Langeveld rijdt alleen door richting de finish en kan vroeg zijn handen in de lucht steken op de boulevard van Egmond aan Zee voor zijn derde overwinning bij Egmond-Pier-Egmond. Hij klokt 1 uur 11 minuten en 16 seconden. "Het is mooi voor het verhaal, maar het is nog beter voor mijn voorbereiding van het wegseizoen. Ik heb een goede winter gehad en heb niet stilgezeten. Ik kan met gerust hart het wielerseizoen in." Johnny Hoogland volgde op een gepaste afstand als tweede in 1.11.42. Stijn Appel behaalde de derde plaats bij deze 22e editie (1.11.43).

Het deelnemersveld was deze editie enorm sterk. Vooraf werd gespeculeerd over winnaars als Europees kampioen Ivar Slik, Belgisch kampioen Timothy Dupont en oud-Europees kampioen Lars Boom. Zij kwamen er niet aan te pas. De top tien in Egmond is een indrukwekkend lijstje: Bram Imming (4), Emiel Vermeulen (5), Timothy Dupont (Bel, 6), Jasper Ockeloen (7), Jordy Buskermolen (8), Rick van Breda (9) en Samuel Leroux (Fra, 10).

Tessa Neefjes wint na super zware koers bij de dames
De slotfase bij de vrouwen was spannend dit jaar. Maud Rijnbeek en Tessa Neefjes gingen samen op de finish af, nadat zij de meeste mannen van zich hadden afgeschut. De wedstrijd verliep de eerste 25 kilometers vrij stroef. Kleine demarrages zorgde voor weinig spanning in deze wedstrijd, want telkens kwam het peloton weer terug. Waar op een gegeven moment het peloton bestond uit 200 tot 300 renners was het lastig voor de dames om los te komen uit de groep met mannen en vrouwen. Bij de passage in Wijk aan Zee was Tessa Neefjes als eerst het strand weer op.

De laatste kilometers gaan ontzettend hard en tot bij de strandafgang in Egmond aan Zee is het spannend. De 23-jarige Neefjes komt in de bocht op de boulevard in Egmond net eerder dan Maud Rijnbeek omhoog en komt met een arm in de lucht over de finish. Haar tijd: 1.21.31. De enthousiaste uitgeputte Tessa: "Ik had geen idee of ik aan kop lag, de mannen haalden ons in tegen wind en het was super zwaar. Grace (Verbeke) lag bijna de hele wedstrijd aan kop, maar super gaaf dat ik dit mag winnen. Het laatste stuk zo hard mogelijk naar de finish om voor Maud te finishen, helemaal kapot hier, maar super gaaf!". De jonge Maud Rijnbeek moest vier seconden toegeven op de winnares. Het brons ging naar de Belgische Grace Verbeke (1.21.56).

Editie 2021
De 23e editie van 's werelds grootste strandrace vindt plaats op zaterdag 9 januari 2021. Inschrijven is mogelijk vanaf begin augustus via egmondpieregmond.nl

Foto's: DP Sportfotografie