ALKMAAR - Irene Schouten en Jorrit Bergsma, afgelopen week nog succesvol tijdens het OKT langebaan in Heerenveen, hebben in Alkmaar de nationale titels op de marathon veroverd. Voor Schouten was het al de zesde titel op rij op kunstijs endaarmee verbreekt ze het oude record van Atje Keulen-Deelstra.


De 29-jarige Irene Schouten bevestigde nog maar eens haar vorm op de baan waar het voor haar ook allemaal begon. Nadat ze afgelopen week haar tickets voor de Olympische Spelen zeker stelde door in Heerenveen de 3000 meter en de 5000 meter te winnen voelde ze zich ook op De Meent in Alkmaar als een vis in het water. De Westfriese schaatster controleerde de wedstrijd en had daarbij de nodige steun van haar ploeggenote Maaike Verweij.

In een snelle race waarin meer dan de helft van de deelnemers uitviel toonde Schouten haar suprematie weer in de laatste ronde en hield ze in de sprint Arianna Pruisscher en Iris van der Stelt op gepaste afstand. Schouten werd van 2016 t/m 2020 ook al nationaal kampioen kampioen op de marathon. Vorig jaar ging de titelstrijd wegens corona niet door.

Bij de heren pakte Jorrit Bergsma zijn tweede nationale titel nadat hij eerder in 2015 al kampioen werd. In een race met veel uitlooppogingen kwam de 35-jarige Fries na een curieus slot alleen over de finish. Tien ronden voor het eind kwam Bart Hoolwerf, die Bergsma continu volgde, ten val. De wedstrijd werd even geneutraliseerd en dit leverde de nodige woede op bij zowel Hoolwerf alsmede bij Bergsma en zijn ploegleider Anema. Uiteindelijk wist Bergsma die frustratie het best in daden om te zetten en reed hij in de laatste ronden richting de ontsnapte Mats Stoltenberg om er vervolgens overheen te gaan. Niels Overvoorde pakte uiteindelijk het brons.

Bergsma kende net als Schouten afgelopen week een succesvol Olympisch kwalificatie Toernooi door zich op de 5 en 10 km voor Peking te plaatsen.