MANCHESTER - Afgelopen weekend zijn vier schermers van HollandSchermen (HS) o.l.v. maitre Jeroen Divendal en Floris Nonhebel met het Nationale Team NL naar het eerste kwalificatie buitenlandse toernooi van het seizoen naar de Europese Cadetten Circuit U17 in Manchester geweest.


Dag 1. Op zaterdag 14 oktober bestaat het NL Team dames uit Talitha Sluman 16 jaar van HS Alkmaar, Lotte Dammroff 16 jaar van HS Heemstede en Emily Kaho 14 jaar van Scherm Centrum Amsterdam. In de T16 werd er met 45-39 verloren van Groot-Britannië 2. Daarna herpakten de meiden zich in de T9-12 met een knappe 45-44 overwinning, doordat Lotte een achterstand inhaalde en zo wonnen van het team van Tsjechië. Voor de partij om de negende plaats moest er geschermd worden tegen het team uit Zweden. Die ontmoeting is niet geschermd, omdat de HS coach Jeroen Divendal en Floris Nonhebel besloten niet verder te schermen, omdat Talitha erg veel last kreeg van rugpijn. De coach wilt Talitha sparen voor de volgende dag bij het individuele toernooi en het niet erger maken. Daarmee kwam het Nederlandse team dames op de 10de plaats in de einduitslag.

Voor het de individuele Cadetten heren toernooi kwamen Jonas Moerbeek 16 jaar van HS Alkmaar en Tigo Kok 15 jaar van HS Heemstede in actie. In de poules won Jonas vijf partijen. Tigo won één partij. In de T128 verloren beide deelnemers. Resultaat plaats 66 voor Jonas Moerbeek en 120 voor Tigo Kok.

Dag 2. Op zondag 15 oktober kwamen de Cadetten floret meisjes Lotte, Talitha en Emily individueel in actie. Er deden 124 vrouwelijke deelnemers mee. Met veel Sterke schermers van buiten Europa ondanks dat het een Europese Circuit is. Lotte en Talitha wonnen allebei 5 partijen van de 6 in de poules. Talitha stond toen al als beste Europese deelneemster op de 15e plaats in de eindstand van de poule lijst en Lotte als de 2de beste Europese deelneemster op de 17de plaats. Emily wist één partij te winnen en was helaas niet door naar de eliminaties. Emily Kaho behaalde de 108 plaats. Lotte en Talitha hadden voor de T128 allebei een vrijstelling wat goed uitkwam voor Talitha die haar rust nam, omdat ze nog steeds last had van haar rug. Maar ze verloor niet haar strijdlust. Lotte en Talitha wonnen met overmacht makkelijk van hun tegenstanders in de T64 en gingen door naar de T32. Lotte strandde tegen een hele sterke Chinese en behaalde de 20 plaats als 3de beste Europese Deelneemster. Talitha wint in een spannend duel tegen een Italiaanse met 15-14 met een comeback gevecht vanuit een achterstand van 11-14. Talitha ging door naar de T16. Daar verloor ze tegen de latere zilveren medaille winnares Jaelyn Liu uit het oppermachtige scherm land USA.

Voor de heren teams NED 1 zat Jonas Moerbeek en in team NED 2 zat Tigo Kok. In de T32 was team NED 1 vrijgesteld en schermde NED 2 tegen Bulgarije. Deze ontmoeting verliezen de jongens met 45-39. Team Ned 2 eindigt op de 18de plaats.

Team NL NED 1 ging door en hebben een hoop geschermd. Tegen Groot-Britannië 45-37 overwinning. Toen tegen de USA 3 verloren met 13-45. Door voor de T5-8 tegen Groot-Britannië 3 winnend met 45-43. Verder strijdend voor de 5de plaats tegen sterke schermland Italië 2 die Nederland won met 45-37 wat een grote prestatie was.

Het resultaat mocht er zijn. De 5de plaats voor het team NED 1 met Jonas Moerbeek was de beste Europese teamprestatie binnen dit toernooi na de supersterke Amerikaanse teams 1-4 die hier allemaal bovenaan eindigden.

Talitha Sluman haalt de 13de plaats als Beste Europese Deelneemster na (bijna) alleen maar (11) supersterke Amerikanen die met 20 deelnemers ook allemaal bovenaan eindigden.

Aangepaste scherm uitspraak van Johan Cruijff: Amerikanen kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen. HollandSchermen heeft het seizoen succesvol geopend.

HollandSchermen heeft trainingslocaties in Alkmaar de Meent en Heemstede. Meer informatie: www.hollandschermen.nl