ALKMAAR – Voor de 24e keer op rij organiseerde de scheidsrechtersvereniging Alkmaar de technische dag. Op het complex van V.V. Kolping Boys kregen de deelnemers training, namen deel aan een voetbalquiz, en waren aandachtig bij de presentatie van KNVB Scheidsrechter Danny Makkelie.

De scheidsrechter, die doordeweeks werkzaam is als politie agent, was de ‘kers op de taart’ tijdens de technische dag, welke al jaren een begrip is bij de Alkmaarse scheidsrechtersvereniging. Na afloop kon Simon Schram tevreden terugkijken op het evenement. “Wat ik heel fijn vind is om te zien dat er veel jonge scheidsrechters gekomen zijn, en dat is eigenlijk wel de doelgroep voor de toekomst” vertelt de voorzitter. Na afloop overhandigde Schram een presentje aan Danny Makkelie, die een twee uur durende presentatie gaf. De beloning was een terechte, want de interactieve manier waarop de scheidsrechter de circa vijftig deelnemers te woord stond, leverde een boeiend slotstuk van de dag op.

Leuke dag
De dag, die door zowel Schram als Makkelie werd omschreven als een ‘leuke dag’ begon al om 10.00 uur. Onder leiding van Kolping Boys coach Marc de Wilde werd gestart met een training. Wat volgde was een voetbalquiz waarbij humor de boventoon voerde. Die sfeer werd doorgetrokken naar de presentatie. “Een leuke groep met allemaal hele jonge scheidsrechters. Voor hun is het ook leuk en leerzaam. Erg leuk om met die gasten interactief bezig te zijn” vertelt Makkelie. “En dat is leuk, je ziet dat ze heel gepassioneerd zijn en dat ze er echt mee bezig zijn”. Dat de humor een lijdraad was in het verhaal, zorgde ervoor dat de jonge scheidsrechters vol aandacht bleven. “Je probeert ook wel iets mee te geven, een stukje informatie waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Aan de andere kant moet het ook niet te serieus zijn” vervolgt de 34-jarige arbiter.

Dat de dag zo verliep, was voor Schram minder verrassend. Het was immers de 24e editie, dus de voorzitter wist wel hoe het verloop van deze technische dag was. Toch moest er afgelopen donderdag geschakeld worden. “We hadden Hans de Koning geregeld, maar die meldde zich donderdagmiddag af. Dan moet je improviseren door iets meer ruimte laten tussen de onderdelen. We hebben vijftien mensen benaderd. Van KNVB Docenten, coaches en technische directeuren. Maar het is helaas niet gelukt om een vervanger te vinden”.

Op een afstand keek Schram toe hoe Makkelie aan het woord was. “Als ik zo die jonge jongens zo zie, dat enthousiasme. Dat is geweldig”. Ook Makkelie zelf concludeerde dat de dag geslaagd was: “De reacties waren erg positief, dus ik kom graag nog eens terug”.