WONJU - Na een superspannend slotduel tegen de Turkse juniorenwereldkampioen Burak Hashas is driebander Sam van Etten er in geslaagd de volgende ronde te halen van het prestigieuze biljarttoernooi in Korea. De Schermerhorner won de beslissende poulewedstrijd in Wonju met 2-1 en plaatste zich daardoor bij de beste dertig driebanders van de wereld.


Vooraf was duidelijk dat alleen winst Van Etten een ronde verder zou brengen. Onder toeziend oog van Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer had Van Etten een stroeve start. Daardoor verloor hij de eerste set ruimschoots (6-15), maar hij herstelde zich uitstekend. De tweede set ging met 12-8 naar hem, waardoor in de derde set de beslissing moest vallen.

De jonge Turk Hashas, pas zestien jaar oud, was niet tegen de spanning opgewassen. In tien beurten sprokkelde hij slechts vier punten bij elkaar, terwijl de tien jaar oudere Van Etten snel uitliep naar 11 punten. Ruim voldoende voor de winst en een derde plaats in de poule, die door de Noordhollander met een brede glimlach werd begroet.

Sterke tegenstanders

De zege op Hashas is een voorlopig fantastische afsluiting van de prekwalificatie. Te meer daar de biljarter uit Schermerhorn had geloot tegen een aantal ijzersterke tegenstanders. Behalve wereldkampioen Tayfun Tasdemir waren ook de Koreanen Jung Han Heo en Wan Young Choi, de Turken Murat Naci Coklu en Burak Hashas, de Colombiaan Jose Juan Garcia en de Japanse Okiro Fukao ingedeeld in poule C.

Tot aan het laatste groepsduel bleef Van Etten in de race voor een plek bij de beste dertig van de wereld. Zijn goede uitgangspositie verdiende hij door knappe zeges op wereldkampioen Tasdemir (14-9 en 13-11), Garcia, 28e op de wereldranglijst, (11-10, 7-7 en 9-8) en Fukao (11-7 en 15-2).

Nederlagen

Maar de 26-jarige Schermerhorner wisselde zijn uitstekende optredens af met minder goede partijen. Het verlies tegen de Koreaan Heo, nummer 12 op de wereldranglijst, met 5-10 en 6-15, was geen schande. De nederlaag tegen diens landgenoot Choi (5-15, 13-8, 8-11) was echter onnodig en ook tegen de Turk Coklu, 22e op de wereldranglijst, had er meer ingezeten (10-3, 5-21 en 6-8).

Terugkijkend op de eerste week in het individuele toernooi is Sam van Etten meer dan dik tevreden. 'Het is fantastisch om hier te mogen spelen,'' aldus de Noord-Hollander. 'Het toernooi is perfect georganiseerd, een geweldige entourage en een wereldbezetting. Ik heb hier naar mijn zin en ik heb de afgelopen twee weken ontzettend veel geleerd.'

Duimpje

'Ik ben natuurlijk heel blij dat ik doorga naar de volgende ronde,' lacht hij, terwijl hij zijn duimpje opsteekt naar de camera van Five&Six. 'In het begin had ik geen goed gevoel. Maar gaandeweg het toernooi kreeg ik steeds meer vertrouwen. De zeges op Tasdemir en Hashas waren daar zeker een gevolg van.'

Zondag en maandag strijdt Van Etten om een plaats bij de beste zestien. Hij lootte in poule E opnieuw de Turk Coklu, wereldkampioen Tasdemir, zijn oude Koreaanse trainingsmaatje Jun Tae Kim en diens landgenoot Heo. De beste twee in de poule gaan door naar de laatste zestien en tevens de beste nummers drie uit de zes poules.

Speelschema Sam van Etten (wedstrijden te volgen op umb.cuesco.net):

29 januari Coklu 07.30 uur (Nederlandse tijd)

29 januari Heo 11.00 uur

30 januari J.T. Kim 06.00 uur

30 januari Tasdemir 09.00 uur