SCHERMER - Driebander Sam van Etten uit Schermerhorn is de World Cup in het Egyptische Sharm-el-Sheikh uitstekend begonnen. De Noordhollander won in de pre-pre-kwalificatie zowel van de Spanjaard Sainz Pardo als de Zweed Olsson. Van alle deelnemers behaalde hij met 1.764 verreweg het hoogste moyenne. Daarom speelt Van Etten dinsdag in de volgende ronde om een plaats in het kwalificatietoernooi.

Tegen de jonge Spanjaard Daniel Sainz Pardo, kwartfinalist tijdens het jeugd-WK in Heerhugowaard, lag Van Etten direct op stoom. In de eerste zeven beurten had hij series van 6 en 7 waardoor hij een enorme voorsprong nam op zijn opponent. Die kwam de 19-3 achterstand bij de break niet meer te boven en nam met een 30-10 nederlaag afscheid van het toernooi.

De ervaren Zweed Nalle Olsson, die eerder ook van Sainz had gewonnen (30-21), leek een moeilijker tegenstander, maar ook hier kwam Van Etten ijzersterk uit de startblokken. Na vijf beurten had hij al 18 punten op het scorebord staan. De tweede helft van de partij liep het allemaal iets stroever bij de Noordhollander, die moeite had om het beslissende punt te maken. Toch slaagde hij erin om de partij na 17 beurten af te sluiten met 30-25.

Door de beide overwinningen en het hoge moyenne eindigde Van Etten op de eerste plaats in de rangschikking. 'Twee keer een goede wedstrijd gespeeld. Dat geeft een goed gevoel voor het vervolg van het toernooi,' aldus Van Etten vanuit Sharm-el-Sheikh. Dinsdag speelt hij de volgende ronde tegen Turgay Orak (waar hij in Seoul van verloor), en de Vietnamees Xuan Cuong Ma. De partij tegen Orak begint om 11.30 uur (Nederlandse tijd) en is te volgen via www.cuesco.com.