SEOUL - Sam van Etten heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade in Seoul. De biljarter uit Schermerhorn overhandigde ambassadeur Joanne Doornewaard informatiemateriaal in het Koreaans over het Land van Leeghwater en De Rijp, het geboortedorp van Jan Janszn Weltevree.

Pak Yon Sang, zoals de Koreanen de Rijper zeeman kennen, is een beroemdheid in Zuid-Korea. In de zeventiende eeuw was Jan Janszn Weltevree de eerste Europeaan die een functie kreeg als adviseur aan het hof van de Koreaanse koning. Pak Yon Sang wordt nog altijd geëerd met een beeld van kunstenares Elly Baltus in het Childrens Grand Park in Seoul.

Sam van Etten, die voor een trainingsstage zeven weken in Seoul verblijft, werd hartelijk ontvangen door ambassadeur Doornewaard. Zij liet weten Jan Janszn Weltevree prominent in de Koreaanse geschiedenisboeken voorkomt. Ze was ook heel geïnteresseerd in de biljartcarrière van Van Etten.

De Schermerhorner neemt eind augustus deel aan de Word Cup driebanden in de Aziatische hoofdstad. Ambassadeur Doornewaard liet weten volgende maand graag een wedstrijd van Sam van Etten in Seoul te bezoeken.