VEGHEL - Biljarter Sam van Etten heeft geen goed vervolg kunnen geven aan de eerste dag op de World Cup Driebanden in Veghel. In de pre-kwalificatie moest hij gisteren, na twee boeiende partijen, zowel zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Mas als in de Koreaan Hwang. Ondanks de nederlagen nam hij met opgeheven hoofd na twee ronden afscheid van het toernooi.


Nadat Van Etten tijdens de eerste toernooidag had gewonnen van de Duitsers Celik en Witt stond de partij tegen de Spanjaard Jose Maria Mas op het programma. Mas, de nummer 74 van de rankinglist, was direct geplaatst voor de pre-kwalificatie en dus een geduchte tegenstander voor de jonge Van Etten.

Desondanks ging de partij tegen de Spanjaard lange tijd gelijk op. Na de break nam Mas een wat ruimere voorsprong, maar Van Etten kwam goed terug en hield lang zicht op een positief resultaat. Aan het einde van de spannende partij bleek de ervaren Mas met 30-24 toch te sterk voor de Noordhollander. 'Ik liet op het einde wat kansen liggen. Het vertrouwen ontbrak, daar moet ik in de toekomst nog aan werken,' aldus Van Etten.

In de partij tegen de Koreaan Bong Joo Hwang ging Van Etten flitsend van start. Na zes beurten leidde hij met 13-3 tegen de nummer zestig van de rankinglist. Maar Hwang bleek een slowstarter en niet onder de indruk van zijn grote achterstand. Terwijl het ritme bij Van Etten stokte, sprokkelde Hwang zijn punten bij elkaar. Met een paar knappe series liep hij uit naar 21-30. 'Om van Hwang te winnen moest ik boven mijzelf uitstijgen. Dat lukte niet, ook omdat Hwang echt heel goed speelde,' aldus de nuchtere constatering van de Schermerhorner.

Van Etten was uiteindelijk niet ontevreden over zijn optreden in Veghel. Voor de eerste keer in zijn nog korte driebanden-carrière wist hij de volgende ronde te behalen en in de pre-kwalificatie gaf hij zijn meer ervaren tegenstanders goed partij. Dat geeft hem vertrouwen voor de World Cup in Sharm-El Sheikh begin december en de Grand Prix voor plaatsing voor de nationale titelstrijd in Rosmalen een week later.