SHARM EL SHEIKH - Sam van Etten heeft het zijn opponenten in het hoofdtoernooi van de World Cup in Sharm-el-Sheikh flink lastig gemaakt. Toch slaagde de driebander uit Schermerhorn er net niet in om een partij in winst om te zetten. Daardoor plaatste hij zich niet bij de laatste zestien, al was hij heel dicht bij een stunt.

De tegenstanders van Van Etten waren niet de minste. De Noordhollander trof in zijn poule behalve wereldkampioen Phuong Vingh Bao ook veelvoudig wereldkampioen Eddy Merckx en de Belgische topspeler Peter Ceulemans aan. En alleen de nummers één en twee plaatsten zich voor finaleronde.

De 27-jarige Van Etten stond aan het begin van de dag voor de tweede maal in zijn carrière aan tafel tegen de Vietnamees Bao. De eerste keer, afgelopen februari in Las Vegas, won Bao nog met ruime cijfers. In Egypte had hij veel meer moeite met de Nederlander.

Nadat Bao vroeg in de partij met een serie van 8 een ruime voorsprong had genomen ging het duel lange tijd gelijk op. Punt voor punt liep Van Etten de achterstand in. Tegen het einde van de partij nam hij zelfs een 32-30 voorsprong, maar Bao trok uiteindelijk na een bloedstollende finale toch aan het langste einde (36-40).

Om in de race te blijven moest Van Etten de tweede partij tegen de Belg Peter Ceulemans, kleinzoon van oud-wereldkampioen Raymond, winnen. Het werd een boeiend gevecht tegen de nummer 23 van de wereldranglijst. Tot 37-37 ging het precies gelijk op, maar bij die stand miste Van Etten na een serie van 5 een losbander op enkele millimeters. Ceulemans nam het kadootje graag in ontvangst en maakte de partij vervolgens uit.

In de laatste partij van de dag tegen de Belgische oud-wereldkampioen Eddy Merckx stond er niets meer op het spel. Merckx, die zijn partijen tegen Ceulemans en Bao had gewonnen, was geplaatst en Van Etten was al uitgeschakeld. De jonge Noordhollander kon zich tot de break goed meten met de Belg (17-20), maar in de tweede helft van de partij maakte Merckx met series van 4 en 5 snel een einde aan de partij (25-40 in 25).