VEGHEL - Biljarter Sam van Etten (24) uit Schermerhorn heeft zich afgelopen week nadrukkelijk laten zien tijdens de World Cup driebanden in het Brabantse Veghel. Hoewel de Noord-Hollander niet door de groepsfase heen kwam liet hij in zijn drie partijen blijken dat hij een man voor de toekomst is en op de deur van de absolute wereldtop klopt.


Van Etten, is vooral een specialist in de klassieke disciplines, maar liet zich deze week ook aan een breder publiek zien. Door zijn snelle progressie na de overstap naar het driebanden beloonde de organisatie van de World Cup hem met een wild-card voor het toernooi in Veghel. En die status maakte het talent waar door enkele wereldtoppers het vuur aan de schenen te leggen.

Tegen voormalig wereldkampioen Sung Won Choi uit Zuid-Korea verloor de Schermerhorner weliswaar, maar toonde hij toch een mooie serie van 11 caramboles. Tegen de Spanjaard Jose Maria Mas behaalde hij een knappe overwinning en tweevoudig wereldkampioen Eddy Merckx, de huidige nummer drie van de wereldranglijst, benaderde Van Etten tot op één carambole (40-39).

Viervoudig wereldkampioen Dick Jaspers werd in de knock-out fase uitgeschakeld door de Spanjaard Dani Sanchez. Sanchez strijd zaterdag samen met de Koreanen Jung han Heo en jaun Tae Kim en de Turk Tayfun Tasdemir om de hoogste eer in Veghel.