ALKMAAR - Het kwam afgelopen week voor velen als een grote verrassing, in de laatste plaats niet voor hem zelf. Roy Rowinkel stond op zaterdag nog op het complex van Alkmaarsche Boys als hoofdtrainer van Kolping Boys zat.1 en was vijf dagen later ineens de nieuwe trainer van datzelfde Alkmaarsche Boys.


Eén en ander gebeurde kort nadat Alkmaarsche Boys het doorlopende contract met trainer Arjan Huisman na twee jaar had beëindigd. Op donderdagavond kwam Rowinkel tot een mondeling akkoord met Alkmaarsche Boys en nog voor hij zelf zijn directe omgeving had kunnen inlichten stond het binnen 24 uur al in de regionale media.

De 37-jarige Alkmaarder, die naast Kolping Boys (zowel senioren als jeugd) ondermeer in het verleden ook actief was als hoofdtrainer van SV Koedijk, kijkt in ieder geval met een positief gevoel naar zijn nieuwe job. "De situatie is niet zo negatief als door sommigen geschetst wordt. Ik geloof in het creeëren van groepen en 'normaal doen' wordt daarin de belangrijkste norm."

- Eigenlijk zou je een jaartje een "sabbatical" nemen. Wat heeft voor jou de doorslag gegeven om toch voor Alkmaarsche Boys te kiezen?

"Ik zou inderdaad een sabbatical nemen tot Dennis Karté (bestuurslid voetbalzaken) aan de lijn hing om te vragen of ik op gesprek wilde komen bij de Boys. Ik woon tegenwoordig op 1 minuut van het complex af, ging er op zondag weleens kijken en ken veel mensen rondlopen of liepen, (degene die minder komen hoop ik straks weer te zien uiteraard). De kans dat ik iets zou doen schatte ik echter nihil tot dat telefoontje.

Voor de buitenwacht was het een verrassing, voor mij ook. In de weken ervoor ging het al rond dat ik de trainer zou gaan worden, dat was echter totaal niet aan de orde toen en ik was echt van plan een jaar niets te doen. Binnen 24 uur was het rond, het moest ook wel snel in verband met de overschrijvingsdatum, er zat druk achter".

- Hoe schat jij de situatie in binnen Alkmaarsche Boys voor zover dat mogelijk is na een paar dagen? Afgaande op het artikel dat vrijdag in het NHD verscheen zou de situatie penibel zijn met betrekking tot het voor elkaar krijgen van een volwaardige selectie.

De selectie gaat er komen, er zijn inmiddels toezeggingen. Er zijn spelers die geneigd zijn naar ons te komen, maar hebben nog gesprekken bij andere clubs. We zijn hier heel hard mee bezig sinds het rond is en teammanager Michael Koeleman speelt daar ook weer een zeer belangrijke rol in. Ik ben inmiddels al veel op de club geweest om gesprekken te voeren.

- Wat zijn verder jouw ambities en doelstellingen met Alkmaarsche Boys?

"Er moet weer een Alkmaarsche Boys komen waar mensen graag voor en naar willen komen kijken. Ik geloof in groepen creëren. Als je op vierde klasse niveau een team hebt die voor elkaar willen werken, dan heb je al 80% gewonnen in de wedstrijd en dan volgt de andere 20% echt wel. De duimschroeven wil ik op een gezonde manier gaan aandraaien door middel van normaal gedrag. De club is de afgelopen jaren er niet altijd positief uitgekomen, het zal ook volgend seizoen weleens mis gaan, maar dat gebeurd in elk team. Alleen het is aan mij en staf hoe ver wij het laten komen en ik heb er alle vertrouwen in dat wij hier kort op zullen zitten".

- Wil je verder nog iets kwijt?

"Het zou mooi zijn dat wij over een jaar terugkijken op het seizoen en dat wij merken dat de sfeer omtrent de Alkmaarsche Boys is omgeslagen en dat mensen tevreden de poort uitgaan na een leuke pot voetbal. Een mooie uitdaging voor mij, de staf, het bestuur en de spelers. Resultaat is belangrijk, maar nogmaals met een goede sfeer geloof ik erin dat dit vanzelf komt"