ALKMAAR - Op dinsdagavond 18 april verzorgt schrijver Jan Brokken een lezing over zijn boek De kampschilders in het Alkmaars Historisch Café. In het midden van de jaren dertig trokken kunstenaars vanuit de hele wereld naar het eiland Bali. Daar raakten zij geïnspireerd en betoverd door de Balinese cultuur. Onder hen ook de schilders Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Maria Hofker-Rueter. Maar aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bonnet en de beide Hofkers kwamen in een Japans interneringskamp op Celebes terecht, Rudolf en Willem in hetzelfde kamp als Han, de vader van Jan Brokken, Maria in hetzelfde kamp als zijn moeder Olga.

Op ongeëvenaarde wijze verweeft Brokken hun verhalen. Hij wekt het rijke culturele leven op Bali tot leven, maakt de voortdurende angst in het kamp indringend invoelbaar, en laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.

Jan Brokken
Jan Brokken (Rhoon, 1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Vier van zijn boeken zijn verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven. The Guardian roemde The Just als een 'monumentaal werk', The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie.

Alkmaars Historisch café
Deze lezing wordt u aangeboden van uit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.

Aanmelden
Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op dinsdag 18 april in het Stadhuis Alkmaar, Langestraat 97, 1811 JD Alkmaar. De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via bknw.nl/agenda.