ZWAAG - Het was zaterdagochtend druk met fietsen bij de Tennisvereniging in Zwaag. Niet dat deze een andere sport gaan beoefenen, maar het Regio Cyclingteam Noord-Holland moest noodgedwongen deze locatie gebruiken.

Martin Kras, coördinator van de Regio teams, trapte af en hield een betoog over de opzet, een stuk historie en vervolg van het regioteam voor zowel nieuwelingen als junioren. Als begeleider van het amateurs/beloften team, weet hij wat er komt kijken bij organisatie van deze ploegen.

Deelnamen staat open voor alle Noord-Hollandse wielerclubs die onvoldoende eigen renners hebben om de landelijke klassiekers te kunnen rijden.

Alweer voor het vierde jaar opereert deze teams. Naast deze jeugdteams is er zoals eerder genoemd, een team actief als amateur/belofte team. Een overstap naar deze zou een op termijn een mogelijkheid zijn, indien de jongen renners daartoe aanleg hebben.

Voor de categorie nieuwelingen is Michel Vlieland de nieuwe begeleider en voor de junioren Matthé Pronk uit Warmenhuizen. Die als oud prof en KNWU trainer weet waarover hij praat.

Na uitleg over de ingeschreven wedstrijden, kwam respectievelijk Matthé Pronk en Fred de Groot, trainer/coach, aan bod om nog eens in te gaan op onder meer trainingen en begeleiding. Ouders zijn bij het laatste een haast onontbeerlijke factor, net als bij andere sporten trouwens. Zij waren dan ook expliciet uitgenodigd om hun betrokkenheid nog eens te accentueren.

Daarna was het woord aan de renners, die onder begeleiding van Martin Kras en Matthé Pronk een wegtraining afwerkten door de omgeving.

Gezien het enthousiasme staan de renners klaar voor een mooi seizoen. Hun eerste wedstrijd is al 12 maart, een tijdrit in Ruinerwold in kader van de KNWU Toekomst cup. Daarna staat de klassieker Noordwest Overijssel in Genemuiden en een klimkoers in Berg en Terblijt op de kalender.

Renners die menen in aanmerking te komen voor het regioteam kunnen contact opnemen met hun secretariaat.